Category: LIVSSTIL

At kostholdet har mye å si for helsen vår er det vel ingen tvil om. Visste du likevel at maten vi spiser har innvirkning på hvor raskt kroppen reparerer en skade? Få i deg maten som reparerer kroppen!

 

Hver dag får vi i oss næringsstoffer via mat og drikke. Hva vi velger å putte i munnen er ikke likegyldig for kroppen. Kroppen din består av mange trillioner celler. I hver celle foregår det et kontinuerlig arbeid for å vedlikeholde alle funksjonene i kroppen. Ved en skade, som for eksempel ved et overtråkk eller en betennelse i skulderen, vil kroppen rette ekstra oppmerksomhet til det vonde området og mobilisere krefter for å hjelpe til med tilhelingen så du blir fortest mulig frisk. Jo mer nyttige «råvarer» vi serverer cellene gjennom mat og drikke, jo bedre rustet er kroppen til å reparere skaden.

Her er tre nyttige tips som kan gjøre at kroppen din er bedre rustet til å reparere seg selv:

1: Drikk nok vann!

For at arbeidet i cellene skal foregå på best mulig måte er vi avhengig av en bra takhøyde for arbeiderne inne i cellene. Mangel på vann i cellene gjør at de blir som et telt uten teltstenger; nesten umulig å oppholde seg i. Arbeiderne får dårlige arbeidsforhold. Så, bruk vann som tørstedrikk. Anbefalt mengde vann i døgnet er 30 ml pr kg kroppsvekt.

2: Unngå mat som fremmer betennelse.

Sukker og andre raffinerte kalorier som hvetemel, hvit ris og pasta er IKKE byggeklosser for kroppen. Disse matvarene stjeler faktisk mineraler og vitaminer fra kroppen. Ser man på næringsinntaket og kroppens forbruk av næringsstoffer som et regnskap så vil man med slike matvarer gå i minus. Vitaminene og mineralene som kroppen skulle brukt til å reparere skader og dempe betennelser blir i stedet brukt til å fordøye de hvite raffinerte kaloriene. Sukker i blodbanen er dessuten med på å trigge betennelser.

3: Spis nok vitaminer og mineraler

Se for deg at hver celle i kroppen er et lite hus fullt av arbeidere. Arbeiderne kommer inn dørene i form av for eksempel B-vitaminer. Arbeiderne jobber for å holde cellens funksjon optimal. Inne i huset er det også et ildsted. Som en forbrenningsovn i en fabrikk er det her mange av de viktige prosessene i kroppen foregår. Fra flammene i ildstedet kan det sprute endel gnister. Vitaminer fungerer som gnistslukkere. Ved en skade, enten om den er akutt eller mer kronisk så vil kroppen utsettes for mer oksidativt stress, altså økt aktivitet i ildstedet og dermed flere gnister. «Gnistene» skader cellene og har negativ påvirkning på tilhelningen av skaden. Sørg derfor for å få i deg nok vitaminer og mineraler slik at cellene får den beskyttelsen de trenger og at det er tilstrekkelig med arbeidere til stedet med det de trenger av verktøy.

Nok hvile

Husk også at tilstrekkelig hvile er avgjørende for en god restitusjon. Det er når kroppen er i hvile at mange av prosessene med å reparere foregår i kroppen.

Fysen på noe å spise?

Hva med å kutte grønnsaker og servere med hummus eller bønnedipp til kvelds? Eller lage en smoothie med fryste bær, ingefær og grønn spinat? Det går helt fint an å kose seg med sunn mat!

Berit Nordstrands metode

Eureka Kiropraktikk samarbeider tett med Berit Nordstrand. Sammen har vi utviklet livsstilskurset En Ny Start som tar for seg både kosthold og fysisk aktivitet i form av forelesninger og individuell oppfølging. Har du spørsmål rundt kosthold og helhetlig helse er du velkommen til å ta kontakt med oss. Du finner din nærmeste klinikk HER. Er du nysgjerrig på å lære mer om hvordan maten påvirker kroppen? Sjekk ut Berit Nordstrand sine tips og råd!

Kroppen din kan!

Hilsen Siri Simonsen – Fysioterapeut og kursansvarlig for «EN NY START» i Eureka Kiropraktikk Asker.

 

 

”Et liv i bevegelse” er Norsk kiropraktorforening (NKF) sitt motto. Høsten 2015 ønsket de å slå et slag for dette mottoet og på verdens ryggdag 16.oktober introduserte de programmet ”Straighten Up and move”. Dette er et tre minutters treningsprogram som sørger for at du får beveget deg opp, ned, rundt, fram, bak og sideveis i alle plan. Hjertepumpa stiger litt, og du får aktivert kjernemuskulaturen din. Du blir ikke svett av programmet men du kan risikere å bli mer våken og merke et velbehag.

et liv i bevegelse

Bevegelse er en fin måte å forebygge ryggsmerter og livsstilssykdommer på. Vi i Eureka Kiropraktikk er opptatt av forebyggende helsetiltak og vi ønsker at så mange som mulig skal kunne leve et liv i bevegelse og friskhet. Har du allerede vondt i ryggen eller sliter du med andre livsstilsrelaterte plager? Da anbefaler vi også bevegelse! Finn en aktivitet du trives med og gi kroppen bevegelse flere ganger om dagen, hver eneste dag.

Kroppen har mange ledd og kan bevege seg i mange akser og plan. Straighten Up sørger for at du får beveget kroppen i alle retninger. Heng opp programmet hjemme, på jobben, på skolen eller i barnehagen og får med alle rundt deg på en runde Straighten Up et par ganger om dagen.

Fordi både barn og voksne har behov for et liv i bevegelse har vi utviklet et sett øvelser for barn og et for voksne.

LAST NED ØVELSENE HER:

STRAIGHTEN UP – FOR VOKSNE

STRAIGHTEN UP – FOR BARN

 

I våre klinikker finner du dyktige terapeuter som kan hjelpe deg til en hverdag med mindre smerter og du vil få råd og hjelp til å komme i gang med aktivitet.

Finn din nærmeste klinikk og book time for behandling, rådgivning og forebyggende tiltak.

Alla utsätts för stress. Vi har det kring oss varje dag. Från vi vaknar tills vi går och lägger oss och det är en naturlig del av vår vardag.

Hjärnan har som en inbyggd gas- och bromspedal som anpassar kroppen efter vad som krävs av den.

När vi upplever stress/belastning i t.ex träning, aktiveras gaspedalen och vi börjar andas fortare, svettas mer, biter ihop tänderna och får mer aktivitet i muskulaturen. När träningen är klar och vi slappnar av i bastun aktiveras bromspedalen och återhämtning påbörjas. Musklerna byggs upp, vi andas lugnt ned i magen, blir trötta och matsmältningen sätter igång.

Det här är helt naturligt, och det händer som sagt varje dag.

Det negativa är när stressen/belastningen blir för hög över för lång tid. Gaspedalen är mer aktiverad än bromspedalen. Energiförbrukningen är på topp hela dagen. Barnen skall hämtas och lämnas, de skall ha mat på morgonen (och det skall vara en nyttig frukost), man skall till jobbet i rusningstiden, väl där är chefen missnöjd och jag har en ”deadline” för två dagar sedan.

Kroppen sätter igång precis samma processer som den gör under träning men nu pågår det hela dagen. Vi belastar kroppen konstant och återhämtar oss endast 2 timmar framför tv’n (vilket inte är återhämtning) innan vi går och lägger oss. Följden blir att vi sover dåligt och ligger och biter ihop tänderna hela natten. När så klockan ringer på morgonen är jag lika, om inte mer, trött än jag var när jag la mig. Problemet nu är att hjärnan och nervsystemet är så van med att vara uppe i varv, att den har glömt hur vi bromsar systemet.

Detta leder i längden till flera olika symptom. Trötthet, käkproblematik, huvudvärk och irriterad mage är toppen av isberget.

Här på Eureka kiropraktik försöker vi kartlägga vilket tillstånd just ditt nervsystem mestadels är i för att på bästa sätt anpassa vår behandling efter detta. Vi ger dig råd på hur du bör tänka om din livssituation för att förbättra och optimera din hälsa.

Vi försöker se längre än den muskeln som är spänd, eller den leden som är stel. Vi utgår från att människan är som ett ekosystem (helhetssyn). Ett ekosystem strävar alltid efter att vara i balans. Orsaker till obalanser är antingen brister på något eller förgiftning eller en kombination av dessa. Exempel på brister kan vara (sömn, näring, träning, rörlighet) och exempel på gifter kan vara (värktabletter, långvarig belastning av stresshormoner, kemikalier i mat/hudkrämer/deodoranter/kläder mm). Genom att kartlägga ditt nervsystems dominerande tillstånd och dina evt brister/gifter kan vi hjälpa dig att ge kroppen och knoppen det som behövs för att vara i balans.

Hemligheten ligger i att hitta den såkallade avslappningsresponsen (motsatsen till stressresponsen) – där kroppen och knoppen varvar ner. Generellt kan man säga att avslappningsresponsen ska styra oss 70 % av dygnet och stressresponsen max 30 % av dygnet.

Vi, med detta ganska unika synsätt, är kiropraktorer, fysioterapeuter och massörer som tillsammans under Eurekaflaggan strävar mot detta mål varje dag. Vi jobbar med att skapa långsiktiga strategier för våra patienter så att just de kan fungera 110 %. För kroppen kan fungera och må bra långt upp i åldrarna, så länge förutsättningarna blir och fortsätter vara optimala.

Vi i Eureka kiropraktik hjälper människor från 0 – 100 år

Omkring 80 prosent av oss får ryggproblemer i løpet av livet. 80 prosent av disse er uspesifikke ryggplager i korsryggen, som ikke skyldes skiveprolaps, kreft eller alvorlige sykdommer. Hvorfor så mange av oss får dette, er fortsatt uklart for forskerne.

Et snøballkast kan være nok. Eller et løft som gikk skeis.

Er du blant de åtte av ti av oss som har kjent det, så husker du kanskje følelsen av å få akutt vondt i korsryggen, og den ubehagelige stivheten og de murrende smertene noen timer senere?

Mer ryggsmerte betyr ikke mer ryggskade

Dette kan kanskje virke rart, men vi vet nå at mer smerte ikke alltid betyr mer skade. To personer kan faktisk ha samme skade men oppleve helt forskjellig grad av smerte. Hvor mye smerte man har kan variere ut ifra en rekke faktorer som inkluderer situasjonen da smerten oppstod, tidligere smerteopplevelser, humøret ditt, engstelser, fysisk form, stressnivå og hvordan man mestrer plagene.

Nervesystemet vårt har dessuten evnen til å regulere hvor mye smerte en person føler til enhver tid. Hvis man har ryggsmerter kan det være at ens nervesystem har blitt overfølsomt og gjør at man opplever smerte, selv om den opprinnelige strekken eller forstuingen er leget.

Dette kan bety at man opplever mer smerte når man beveger seg eller prøver å gjøre noe, selv om man ikke påfører ryggen skade.

Når personer med ryggsmerter klarer å skille mellom “smerten” de føler og bekymringer om en “skade” man kan påføre ryggen, vil det være lettere å delta i behandling.

 Løfting og bøying er trygt

Mennesker med ryggsmerter tror ofte at aktiviteter som løfting, bøying og vridninger er farlig og bør unngås. Imidlertid, og i motsetning til vanlig tro i befolkningen, viser forskningen fram til dags dato ingen konsistent sammenheng mellom noen av disse faktorene og ryggsmerte.

Selvsagt kan en person strekke ryggen hvis man løfter noe på en keitete måte eller løfter noe som er tyngre enn man vanligvis løfter. Videre kan også en person som har ryggsmerte oppleve at slike aktiviteter gir mer ømhet enn vanlig. Dette betyr derimot ikke at aktiviteten er farlig eller burde unngås. Bøying og løfting er normale bevegelser og bør praktiseres for å styrke ryggen, på samme måte som å komme igang igjen med løping eller annen trening etter et ankelovertråkk.

Stress, nedstemthet og bekymring påvirker ryggsmerter.

Hvordan vi føler oss kan påvirke i hvor stor grad vi føler smerte. Ryggsmerter kan bli utløst etter endringer i stressnivå og stemningsleie eller av forskjellige nivå av angst.

På samme måte som disse faktorene er knyttet til andre helseplager som sår hals, irritabel tarm og utbrenthet, har de også en veldig stor effekt på ryggsmerte. Derfor vil det å kunne mestre stress, endre sinnsstemning og angstnivå gjennom å gjøre ting vi liker, og sørge for nok hvile og avspenning, være virkelig gunstig i hjelpen mot ryggsmerter.

Mosjon og trening er bra og trygt

Det er vanlig, spesielt under de første dagene med ryggsmerte, at dine måter å bevege deg på kan endres betydelig. Dette normaliseres vanligvis når smerten avtar. Selv om det i starten kan være tøft, er det viktig å gjenoppta betydningsfulle aktiviteter som er kan være  smertefulle, eller som man er redd vil øke smerten. Mange vil, etter en episode med ryggsmerter, begynne å bevege seg annerledes på grunn av frykt for smerte eller en tro på at aktiviteten er farlig. Et slikt endret bevegelsesmønster kan være usunt på sikt og faktisk øke stresset på ryggen din.

Mange mennesker med smerte er redde for fysisk aktivitet og unngår det da de tror det forverrer plagene. Dette er ikke riktig. Vi vet nå at regelmessig fysisk aktivitet hjelper til å holde deg sprek og sunn, og til og med redusere smerter og ubehag. Fysisk aktivitet vil kunne redusere muskelspenninger, gi bedre humør og styrke immunforsvaret, når man gradvis kommer i gang. Alle typer fysisk aktivitet er bra. Det er ingen store forskjeller i effekten av dem – så velg en du liker, har råd til og som er lett tilgjengelig.

Å gå, bruke trappene, sykle, løpe og tøye ut er alle til god hjelp til å få musklene i kroppen din til å slappe av.

Når du har smerter kan det å starte med øvelser eller trening være tøft. Muskler som har vært brukt mindre enn normalt føler mer smerte en normalt aktive og friske muskler. Derfor betyr det ikke at det er farlig, eller har skjedd skade på kroppen, hvis du føler sårhet etter fysisk aktivitet.

Vi i Eureka har flinke terapeuter som kan hjelpe til å stille diagnose og hjelpe deg med plagene dine, enten det er akutt eller mer langvarige smerter. Behandling består ofte av både behandling hos terapeut og øvelser. Vi ønsker også å gi deg de beste verktøyene for å holde kroppen frisk og sterk.

 

Den beste sittestilling er den neste sittestilling!

Har du lurt på hva som egentlig er den beste sittestilling for ryggen din? Som kiropraktor får jeg ofte dette spørsmålet, og det beste svaret er uten tvil; en variert sittestilling! Kan man unngå langvarig sitting og variere stilling ofte, er mye av jobben gjort. Men hvordan skal man få dette til når sitting inngår i en stor del av jobbhverdagen?

Flere studier har vist at langtidssitting kan ha negative helseeffekter både fysisk og psykisk. Dette ser vi i også ofte i klinikken. Folk kommer stadig inn og sier de har mye stivhet i ryggen og hoftene, vondt mellom skulderbladene og stiv nakke, og at de tror det kan komme av litt mye sitting i hverdagen.

God holdning, naturlig for kroppen!

Anatomien i kroppen vår er bygget slik at vi kan ha en rett rygg, holde hodet høyt og speide utover. Dette kalles «anatomisk stilling» og er definert som; plasseringen av menneskekroppen, stående oppreist, med ansiktet rettet fremover, armene langs sidene, håndflatene vendt fremover og føttene pekende frem. Denne stillingen gir oss en god holdning og aktiverer de rette musklene.

Smerter i muskler og ledd.

Mange av oss har en jobb hvor vi blir nødt til å sitte store deler av dagen. Dette fører ofte til at vi blir lute i ryggen og får stramme muskler på fremsiden av kroppen som i brystet, eller bak i nakken fordi hodet ofte blir hvilende fremover. Dette kan igjen føre til smerter i muskler og ledd, hodepiner, og andre ubehag som gjør at konsentrasjonen – og yteevnen blir redusert.

Tips til bedre sitting.

Selv om det er vanskelig for mange å gjøre endringer så finnes det små triks som kan være til hjelp. Du kan begynne med å skyve stolen helt opp mot arbeidsbenken, rette opp ryggen, rulle skuldrene tilbake, se rett frem og ta et dypt åndedrag. Gjør du dette en gang i timen, så vil vanen komme mer på plass og kroppen vil etter hvert huske hvordan holdningen din skal være.

Mange har investert i hev-senk pult, det er flott ! Men husker du å bruke den? Varier da gjerne mellom å sitte og stå flere ganger i løpet av dagen. Et annet alternativ til aktiv sitting er å sitte på ball. Dette kan du se mer om i denne videoen. Det finnes også en rekke forskjellige stoler på markedet som gir mulighet for å bevege hoftene og dermed ryggraden, mens man sitter.

Et annet viktig tips er å være i bevegelse FØR man setter i gang arbeidsdagen. Det å gå rett fra sengen, til frokostbordet, til bilen og så i kontorstolen medfører minimal bevegelse av kroppens store muskelgrupper. Parker bilen litt lenger vekk fra jobb, gå eller ta sykkelen til toget som en vane om morgenen. Du vil oppleve en energiboost og en lettere dag på stolen. En gåtur ute i frisk luft kan også ha positiv innvirkning på sinnsstemningen, som igjen kan gjøre at du går inn i jobbhverdagen med en helt annen innstilling enn om du kom rett fra sengen.

Ny stol ?

Vi i Eureka har utviklet en sittepute som man kan legge på kontorstolen, ha med i møter, i bilen eller bruke hjemme på stolene man sitter oftes i. Den  «lurer» støttemuskulaturen til å bli brukt da vi hele tiden balanserer på et ujevnt underlag.

Dette kan være en billig løsning istedenfor ny kontorstol, nettop fordi den beste sittestilling altså er den neste. Disse putene er å få kjøpt på din nærmeste Eureka klinikk, så ta kontakt for å prøve! Ønsker du råd om mer avanserte stoler har vi både kompetanse og tilgang på de beste stolene du kan få på markedet, så bare spør oss !

Kanskje kan din neste sittestilling være det første steget mot en bedre helse i 2019?

 

Skrevet av kiropraktor Marita Jacobsen, Eureka Ski Kiropraktorklinikk

 

Når følte du sist at du var helt tilstede i øyeblikket, at du levde i pakt med alt rundt deg, at du var uthvilt og at kroppen din var knirkefri, lett og glad ? Når tok du deg sist tid til å lytte til sansene dine ?  Når var du sist med på leken ?

Å OMFAVNE DET LILLE…

Et gjennomsnittsmenneske tenker omkring 60 000 tanker i døgnet. Fra klokka ringer om morgenen, og til lenge etter alarmen er satt igjen. Hos mange av oss er det full aktivitet i topplokket. Etter at hodet er lagt ned på puta, og kroppen er pakket inn i dyna tenker vi kanskje på alt vi skulle gjort, alt vi skal gjøre, at vi burde klart mer enn vi allerede gjør, økonomi, familie, kropp, kosthold, ferie, frihet eller fangenskap. Til tross for at flere både får 7, 8 og 9 timers søvn, våkner man likevel opp og føler at man kunne sovet til neste morgen.

Hvorfor?

Jo, fordi vi tenker, stresser og bekymrer oss. 85 % av tankene våre er bekymringer. Hva bekymrer vi oss over, og hvorfor gjør vi det? Majoriteten av oss her i landet har allerede vunnet i lotto. Ikke med økonomisk avkastning, men med noe som er mye mer verdt enn som så. Vi er mennesker, jeg er meg, og du er deg. Vi har tak over hodet, vi er omringet av medmennesker, fuglesang og verdens varkeste natur. Vi er født i en kropp med et nervesystem, og et sammensurium av mirakler vi er i besittelse til å endre og forme ved hjelp av fysiske, psykiske og kjemiske verktøy.

Se for deg å løpe barbeint gjennom vannsprederen en varm sommerdag. Latter og glede, rulle i gresset og være barnslig. Sammen med noen du er glad i. Husker du den euforiske følelsen? Lukt, lyd, farger og følelser.

Det handler om å omfavne det lille.

Stopp opp, våkne opp, løft hodet og blikk opp. Se deg rundt, trekk pusten inn og slipp den ut igjen. Det er ikke så verst. Det lille ubetydelige vi ofte tar for gitt. Tak over hodet, lys og varme, blå himmel og sol. Grønt gress, fuglesang, fjell og fjord. Smil, latter, kjærlighet og glede.

Jeg utfordrer deg til å bekymre deg litt mindre, og heller verdsette det lille vi tar for gitt. Jeg kan garantere deg at du både sover bedre om natten og smiler mer om dagen om du verdsetter det vi alle tar for gitt.

Før det er for sent.

Fortell de rundt deg at du setter pris på de, at du er taknemlig for alt de gjør, alt de er, og alt de gjør med deg. Kom deg ut i naturen, ta deg tid til å føle, smake, høre, se og lytte til det du er en del av. Det som er ditt. Gi kroppen din det den vil ha, og kroppen din vil gi deg det du vil ha. Gi den mat, drikke, bevegelse, og mindre stress. Den kommer til å betale deg med opplevelser, minner, gode følelser, glede, lyst, lykke og evnen til å omfavne det lille.

Det er som de sier under hver sikkerhetsdemonstrasjon på flyet. Ta på din egen maske først, før du hjelper andre. Og hvor enn klisjé det høres ute som, så gjelder det alltid og uten unntak. I alle tilfeller.

Først når du har det bra, har de og det rundt deg det bra.

keep calm - statement

Hodepinen er en av de vanligste plagene vi har og noe vi i Eurekas klinikker ser svært mye av. Omlag 3% av befolkningen opplever daglig hodepine og rundt 10% en gang i uken.

Hodepine én gang i uken betyr over 50 dager med vondt i hodet iløpet av året. Dette påvirker åpenbart en persons livskvalitet. Over 1% av befolkningen har hodepine som skyldes langvarig overforbruk av medikamenter. Det er derfor viktig å finne årsak til symptomene på hodepinen, og når mulig, en ikke-medikamentell behandlingsform.

Vanlige utløsende faktorer for hodepine er: stiv og vond nakke, kjeve og bittproblematikk, smerter fra bihuler, irriterte øyne, ørebetennelser, hormonelle forandringer, feil ernæring, utmattelse, fysiske skader, kjemikalier og luftforurensning. Sterkt lys, lukter og lyder samt emosjonellt stress kan også være utløsende.

Hodepine er som sagt svært vanlig og listen over differentialdiagnoser og klassifiseringer er lang. De aller fleste hodepiner er ufarlige men bør undersøkes av kvalifisert helsepersonell som kan gi en korrekt diagnose og utelukke underliggende patologier.

Hvilken diagnose du får er i stor grad basert på symptomene du opplever når du har vondt i hodet. Symptomene sier lite om mekanismene som ligger bak hodepinen. Stort sett blir hodepiner, spesielt migrener behandlet med medikamenter eller botox. Målet er å lindre eller redusere symptomer. Ved botoxbehandling injiseres botox i potensielt innvolvert nakke- eller ansiktsmusklatur. Om behandlingen hjelper, repeteres den ca. hver 3 måned.

Kiropraktikk, fysioterapi, akupunktur, massasje og treningsøvelser har alle vist seg effektive i å lindre flere typer hodepiner. Behandling bør individualiseres ut i fra pasientens plager.

I Eureka jobber vi tverrfagelig og har derfor gode muligheter til å finne ikke-medikamentelle behandlingsformer som kan lindre din hodepine. Hos oss møter du dyktige og erfarne terapeuter som jobber for og finne årsaken til smerten. Du hos oss også få mulighet til å lære mer om hva du kan gjøre for å få det bedre generelt med tanke på både fysisk aktivitet, ernæring og stressmestring.

Ved alle former for smerte og ubehag i hodet er det uansett viktig og bli undersøkt av kvalifisert helsepersonell.

KONTAKT OSS

NYTTIGE ØVELSER MOT HODEPINE

 

EN NY VÅR: bevegelse som medisin!

 

Nå er våren i anmarsj og vi går mot lysere tider!  Mange har nok kjent på hvordan vinterdagene med mindre dagslys kan sette sitt preg på overskuddet. Det psykiske og det fysiske går hånd i hånd, og man kan stimulere både kroppen og sinnet på en positiv måte gjennom fysisk aktivitet. Å bruke energi gjennom bevegelse gir energioverskudd i hverdagen.

Kroppen er skapt for bevegelse, og vi i Eureka Kiropraktikk er opptatt av å fronte viktigheten av fysisk aktivitet gjennom turopplevelser, samt fokusere på gleden over bevegelse og mestring. Bevegelse er vindunderpillen som påvirker hjerte- og karsystemet positivt, øker velvære, gir bedre kognitiv funksjon, og enda mer til. De statlige anbefalingene for fysisk aktivitet, som Helsedirektoratet lanserte i 2014, er følgende:

 • «Barn og unge bør utøve minimum 60 minutter fysisk aktivitet hver dag, intensiteten bør være moderat og høy.»
 • «Minimumsanbefalingen for voksne og eldre er minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet eller 75 minutter med høy intensitet i uken.»

Voksne bruker gjennomsnittlig 60 prosent av tiden de er våkne til å være i ro. Vi kan enkelt snu på trenden med å ta små grep i hverdagen som vil gi stor helsegevinst:

 1. Bytt ut stillesitting og tid i ro med aktivitet på lav intensitet hvor du står, går eller rusler.
  For eksempel kan du gå trapper på jobben og bruke sykkelen til butikken
 2. Ha en kort jobbpause med tøy og bøy for å bryte opp den statiske belastningen på kroppen.
 3. Bruk våren til å utforske lokalmiljøet
  Den Norske Turistforening (DNT) har gode lavterskeltilbud over hele landet. De har over 500 hytter og ca.20 000 km merkede sommerruter som venter på å bli brukt av deg!

  https://www.dnt.no/hytter/

Norsk Kiropraktorforening (NKF) samarbeider med DNT, og det er i tråd med NKFs motto «Et liv i bevegelse». Børst støvet av turskoene, dra sykkel ut av boden og bruk kroppen.

 

Husk, bevegelse er den beste medisin. Bruk den hver dag!

Hilsen Eureka Kiropraktikk Bodø

tur i flott landskap i nordnorge