Category: STRESSMESTRING

På Hafjell er X-Games Norge 2017 nå sparket godt i gang. Snowboardkjørerene har kjørt kvalifiseringsrunder og Norge har fått gull i Slopestyle Ski på både herre og dame-siden!

 

Eureka Kiropraktikk er tilstede og tilgjengelig for samtlige av XGames-utøverne. Vi bistår med finjusteringer og optimalisering etter ønske og behov. Vi er å finne både i Riders Lounge i bånn av bakken og på hotellet hvor utøverne er innlosjert.

espen på xgames

Fra tidlig om morgenen til sent på kveld står våre team klare til å ivareta idrettsutøverne. Hvert team består av kiropraktor, fysioterapeut og massør som alle samarbeider for å skreddersy oppfølging av hver enkelt utøver. Vi ønsker å legge til rette for at de skal kunne prestere best mulig gjennom hele denne fysisk krevende uken.

Bodytuning and Tuning Out

Det er ikke bare «bodytuning» utøverne kommer for å få. Både i Riders Lounge og på hotellet er basene vår plassert slik at det også fungerer som steder der utøverne kan trekke seg tilbake og finne litt ro. Behandlingsrommet på hotellet er utstyrt med storskjerm med direktesending fra bakken, og deilige lazybags utøverne kan legge seg ned i og finner roen mens de venter på behandling.

tom i laxybag på xgames behandler lounge

Nytt av året

Nytt av året er at fysioterapeut Tore har med seg to ultralydmaskiner. Disse har vi fått låne av Samsung for anledningen. Dette gjør at vi kan gjøre meget grundige undersøkelser og gi godt tilpasset oppfølging. Flere av utøverne har allerede fått sjekket trøblete håndledd, vonde skuldre og andre problemområder. De er både imponert og takknemlige for profesjonell diagnostisering langt utover det de er vant til i konkurransesammenheng.

 

 

ultralydundersøkelser på xgames norge

Eurekas Team på Hafjell er en glad gjeng satt sammen av terapeuter fra hele landet. Vi har lang erfaring med oppfølging av idrettstuøvere og jobber hele året rundt med mange andre disipliner enn bare ski og snowboard. Følg med oss på Facebook og les mer om Eureka og idrett HER

X Games Norway

Alla utsätts för stress. Vi har det kring oss varje dag. Från vi vaknar tills vi går och lägger oss och det är en naturlig del av vår vardag.

Hjärnan har som en inbyggd gas- och bromspedal som anpassar kroppen efter vad som krävs av den.

När vi upplever stress/belastning i t.ex träning, aktiveras gaspedalen och vi börjar andas fortare, svettas mer, biter ihop tänderna och får mer aktivitet i muskulaturen. När träningen är klar och vi slappnar av i bastun aktiveras bromspedalen och återhämtning påbörjas. Musklerna byggs upp, vi andas lugnt ned i magen, blir trötta och matsmältningen sätter igång.

Det här är helt naturligt, och det händer som sagt varje dag.

Det negativa är när stressen/belastningen blir för hög över för lång tid. Gaspedalen är mer aktiverad än bromspedalen. Energiförbrukningen är på topp hela dagen. Barnen skall hämtas och lämnas, de skall ha mat på morgonen (och det skall vara en nyttig frukost), man skall till jobbet i rusningstiden, väl där är chefen missnöjd och jag har en ”deadline” för två dagar sedan.

Kroppen sätter igång precis samma processer som den gör under träning men nu pågår det hela dagen. Vi belastar kroppen konstant och återhämtar oss endast 2 timmar framför tv’n (vilket inte är återhämtning) innan vi går och lägger oss. Följden blir att vi sover dåligt och ligger och biter ihop tänderna hela natten. När så klockan ringer på morgonen är jag lika, om inte mer, trött än jag var när jag la mig. Problemet nu är att hjärnan och nervsystemet är så van med att vara uppe i varv, att den har glömt hur vi bromsar systemet.

Detta leder i längden till flera olika symptom. Trötthet, käkproblematik, huvudvärk och irriterad mage är toppen av isberget.

Här på Eureka kiropraktik försöker vi kartlägga vilket tillstånd just ditt nervsystem mestadels är i för att på bästa sätt anpassa vår behandling efter detta. Vi ger dig råd på hur du bör tänka om din livssituation för att förbättra och optimera din hälsa.

Vi försöker se längre än den muskeln som är spänd, eller den leden som är stel. Vi utgår från att människan är som ett ekosystem (helhetssyn). Ett ekosystem strävar alltid efter att vara i balans. Orsaker till obalanser är antingen brister på något eller förgiftning eller en kombination av dessa. Exempel på brister kan vara (sömn, näring, träning, rörlighet) och exempel på gifter kan vara (värktabletter, långvarig belastning av stresshormoner, kemikalier i mat/hudkrämer/deodoranter/kläder mm). Genom att kartlägga ditt nervsystems dominerande tillstånd och dina evt brister/gifter kan vi hjälpa dig att ge kroppen och knoppen det som behövs för att vara i balans.

Hemligheten ligger i att hitta den såkallade avslappningsresponsen (motsatsen till stressresponsen) – där kroppen och knoppen varvar ner. Generellt kan man säga att avslappningsresponsen ska styra oss 70 % av dygnet och stressresponsen max 30 % av dygnet.

Vi, med detta ganska unika synsätt, är kiropraktorer, fysioterapeuter och massörer som tillsammans under Eurekaflaggan strävar mot detta mål varje dag. Vi jobbar med att skapa långsiktiga strategier för våra patienter så att just de kan fungera 110 %. För kroppen kan fungera och må bra långt upp i åldrarna, så länge förutsättningarna blir och fortsätter vara optimala.

Vi i Eureka kiropraktik hjälper människor från 0 – 100 år

Omkring 80 prosent av oss får ryggproblemer i løpet av livet. 80 prosent av disse er uspesifikke ryggplager i korsryggen, som ikke skyldes skiveprolaps, kreft eller alvorlige sykdommer. Hvorfor så mange av oss får dette, er fortsatt uklart for forskerne.

Et snøballkast kan være nok. Eller et løft som gikk skeis.

Er du blant de åtte av ti av oss som har kjent det, så husker du kanskje følelsen av å få akutt vondt i korsryggen, og den ubehagelige stivheten og de murrende smertene noen timer senere?

Mer ryggsmerte betyr ikke mer ryggskade

Dette kan kanskje virke rart, men vi vet nå at mer smerte ikke alltid betyr mer skade. To personer kan faktisk ha samme skade men oppleve helt forskjellig grad av smerte. Hvor mye smerte man har kan variere ut ifra en rekke faktorer som inkluderer situasjonen da smerten oppstod, tidligere smerteopplevelser, humøret ditt, engstelser, fysisk form, stressnivå og hvordan man mestrer plagene.

Nervesystemet vårt har dessuten evnen til å regulere hvor mye smerte en person føler til enhver tid. Hvis man har ryggsmerter kan det være at ens nervesystem har blitt overfølsomt og gjør at man opplever smerte, selv om den opprinnelige strekken eller forstuingen er leget.

Dette kan bety at man opplever mer smerte når man beveger seg eller prøver å gjøre noe, selv om man ikke påfører ryggen skade.

Når personer med ryggsmerter klarer å skille mellom “smerten” de føler og bekymringer om en “skade” man kan påføre ryggen, vil det være lettere å delta i behandling.

 Løfting og bøying er trygt

Mennesker med ryggsmerter tror ofte at aktiviteter som løfting, bøying og vridninger er farlig og bør unngås. Imidlertid, og i motsetning til vanlig tro i befolkningen, viser forskningen fram til dags dato ingen konsistent sammenheng mellom noen av disse faktorene og ryggsmerte.

Selvsagt kan en person strekke ryggen hvis man løfter noe på en keitete måte eller løfter noe som er tyngre enn man vanligvis løfter. Videre kan også en person som har ryggsmerte oppleve at slike aktiviteter gir mer ømhet enn vanlig. Dette betyr derimot ikke at aktiviteten er farlig eller burde unngås. Bøying og løfting er normale bevegelser og bør praktiseres for å styrke ryggen, på samme måte som å komme igang igjen med løping eller annen trening etter et ankelovertråkk.

Stress, nedstemthet og bekymring påvirker ryggsmerter.

Hvordan vi føler oss kan påvirke i hvor stor grad vi føler smerte. Ryggsmerter kan bli utløst etter endringer i stressnivå og stemningsleie eller av forskjellige nivå av angst.

På samme måte som disse faktorene er knyttet til andre helseplager som sår hals, irritabel tarm og utbrenthet, har de også en veldig stor effekt på ryggsmerte. Derfor vil det å kunne mestre stress, endre sinnsstemning og angstnivå gjennom å gjøre ting vi liker, og sørge for nok hvile og avspenning, være virkelig gunstig i hjelpen mot ryggsmerter.

Mosjon og trening er bra og trygt

Det er vanlig, spesielt under de første dagene med ryggsmerte, at dine måter å bevege deg på kan endres betydelig. Dette normaliseres vanligvis når smerten avtar. Selv om det i starten kan være tøft, er det viktig å gjenoppta betydningsfulle aktiviteter som er kan være  smertefulle, eller som man er redd vil øke smerten. Mange vil, etter en episode med ryggsmerter, begynne å bevege seg annerledes på grunn av frykt for smerte eller en tro på at aktiviteten er farlig. Et slikt endret bevegelsesmønster kan være usunt på sikt og faktisk øke stresset på ryggen din.

Mange mennesker med smerte er redde for fysisk aktivitet og unngår det da de tror det forverrer plagene. Dette er ikke riktig. Vi vet nå at regelmessig fysisk aktivitet hjelper til å holde deg sprek og sunn, og til og med redusere smerter og ubehag. Fysisk aktivitet vil kunne redusere muskelspenninger, gi bedre humør og styrke immunforsvaret, når man gradvis kommer i gang. Alle typer fysisk aktivitet er bra. Det er ingen store forskjeller i effekten av dem – så velg en du liker, har råd til og som er lett tilgjengelig.

Å gå, bruke trappene, sykle, løpe og tøye ut er alle til god hjelp til å få musklene i kroppen din til å slappe av.

Når du har smerter kan det å starte med øvelser eller trening være tøft. Muskler som har vært brukt mindre enn normalt føler mer smerte en normalt aktive og friske muskler. Derfor betyr det ikke at det er farlig, eller har skjedd skade på kroppen, hvis du føler sårhet etter fysisk aktivitet.

Vi i Eureka har flinke terapeuter som kan hjelpe til å stille diagnose og hjelpe deg med plagene dine, enten det er akutt eller mer langvarige smerter. Behandling består ofte av både behandling hos terapeut og øvelser. Vi ønsker også å gi deg de beste verktøyene for å holde kroppen frisk og sterk.

 

Hodepinen er en av de vanligste plagene vi har og noe vi i Eurekas klinikker ser svært mye av. Omlag 3% av befolkningen opplever daglig hodepine og rundt 10% en gang i uken.

Hodepine én gang i uken betyr over 50 dager med vondt i hodet iløpet av året. Dette påvirker åpenbart en persons livskvalitet. Over 1% av befolkningen har hodepine som skyldes langvarig overforbruk av medikamenter. Det er derfor viktig å finne årsak til symptomene på hodepinen, og når mulig, en ikke-medikamentell behandlingsform.

Vanlige utløsende faktorer for hodepine er: stiv og vond nakke, kjeve og bittproblematikk, smerter fra bihuler, irriterte øyne, ørebetennelser, hormonelle forandringer, feil ernæring, utmattelse, fysiske skader, kjemikalier og luftforurensning. Sterkt lys, lukter og lyder samt emosjonellt stress kan også være utløsende.

Hodepine er som sagt svært vanlig og listen over differentialdiagnoser og klassifiseringer er lang. De aller fleste hodepiner er ufarlige men bør undersøkes av kvalifisert helsepersonell som kan gi en korrekt diagnose og utelukke underliggende patologier.

Hvilken diagnose du får er i stor grad basert på symptomene du opplever når du har vondt i hodet. Symptomene sier lite om mekanismene som ligger bak hodepinen. Stort sett blir hodepiner, spesielt migrener behandlet med medikamenter eller botox. Målet er å lindre eller redusere symptomer. Ved botoxbehandling injiseres botox i potensielt innvolvert nakke- eller ansiktsmusklatur. Om behandlingen hjelper, repeteres den ca. hver 3 måned.

Kiropraktikk, fysioterapi, akupunktur, massasje og treningsøvelser har alle vist seg effektive i å lindre flere typer hodepiner. Behandling bør individualiseres ut i fra pasientens plager.

I Eureka jobber vi tverrfagelig og har derfor gode muligheter til å finne ikke-medikamentelle behandlingsformer som kan lindre din hodepine. Hos oss møter du dyktige og erfarne terapeuter som jobber for og finne årsaken til smerten. Du hos oss også få mulighet til å lære mer om hva du kan gjøre for å få det bedre generelt med tanke på både fysisk aktivitet, ernæring og stressmestring.

Ved alle former for smerte og ubehag i hodet er det uansett viktig og bli undersøkt av kvalifisert helsepersonell.

KONTAKT OSS

NYTTIGE ØVELSER MOT HODEPINE

 

EN NY VÅR: bevegelse som medisin!

 

Nå er våren i anmarsj og vi går mot lysere tider!  Mange har nok kjent på hvordan vinterdagene med mindre dagslys kan sette sitt preg på overskuddet. Det psykiske og det fysiske går hånd i hånd, og man kan stimulere både kroppen og sinnet på en positiv måte gjennom fysisk aktivitet. Å bruke energi gjennom bevegelse gir energioverskudd i hverdagen.

Kroppen er skapt for bevegelse, og vi i Eureka Kiropraktikk er opptatt av å fronte viktigheten av fysisk aktivitet gjennom turopplevelser, samt fokusere på gleden over bevegelse og mestring. Bevegelse er vindunderpillen som påvirker hjerte- og karsystemet positivt, øker velvære, gir bedre kognitiv funksjon, og enda mer til. De statlige anbefalingene for fysisk aktivitet, som Helsedirektoratet lanserte i 2014, er følgende:

 • «Barn og unge bør utøve minimum 60 minutter fysisk aktivitet hver dag, intensiteten bør være moderat og høy.»
 • «Minimumsanbefalingen for voksne og eldre er minst 150 minutter moderat fysisk aktivitet eller 75 minutter med høy intensitet i uken.»

Voksne bruker gjennomsnittlig 60 prosent av tiden de er våkne til å være i ro. Vi kan enkelt snu på trenden med å ta små grep i hverdagen som vil gi stor helsegevinst:

 1. Bytt ut stillesitting og tid i ro med aktivitet på lav intensitet hvor du står, går eller rusler.
  For eksempel kan du gå trapper på jobben og bruke sykkelen til butikken
 2. Ha en kort jobbpause med tøy og bøy for å bryte opp den statiske belastningen på kroppen.
 3. Bruk våren til å utforske lokalmiljøet
  Den Norske Turistforening (DNT) har gode lavterskeltilbud over hele landet. De har over 500 hytter og ca.20 000 km merkede sommerruter som venter på å bli brukt av deg!

  https://www.dnt.no/hytter/

Norsk Kiropraktorforening (NKF) samarbeider med DNT, og det er i tråd med NKFs motto «Et liv i bevegelse». Børst støvet av turskoene, dra sykkel ut av boden og bruk kroppen.

 

Husk, bevegelse er den beste medisin. Bruk den hver dag!

Hilsen Eureka Kiropraktikk Bodø

tur i flott landskap i nordnorge