Our Blog

Når kan man returnere til idrett eller daglig aktivitet etter en hjernerystelse? Selv om du ikke opplever symptomer fra en hjernerystelse er det groende evidens for at restitusjons tiden bør forlenges på tross av at du selv føler deg klar.

Sjekk podcasten til Hjernejervene og lær mer om hjernerystelse og en hel del andre ring relatert til hjernen!

 

At kostholdet har mye å si for helsen vår er det vel ingen tvil om. Visste du likevel at maten vi spiser har innvirkning på hvor raskt kroppen reparerer en skade? Få i deg maten som reparerer kroppen!

 

Hver dag får vi i oss næringsstoffer via mat og drikke. Hva vi velger å putte i munnen er ikke likegyldig for kroppen. Kroppen din består av mange trillioner celler. I hver celle foregår det et kontinuerlig arbeid for å vedlikeholde alle funksjonene i kroppen. Ved en skade, som for eksempel ved et overtråkk eller en betennelse i skulderen, vil kroppen rette ekstra oppmerksomhet til det vonde området og mobilisere krefter for å hjelpe til med tilhelingen så du blir fortest mulig frisk. Jo mer nyttige «råvarer» vi serverer cellene gjennom mat og drikke, jo bedre rustet er kroppen til å reparere skaden.

Her er tre nyttige tips som kan gjøre at kroppen din er bedre rustet til å reparere seg selv:

1: Drikk nok vann!

For at arbeidet i cellene skal foregå på best mulig måte er vi avhengig av en bra takhøyde for arbeiderne inne i cellene. Mangel på vann i cellene gjør at de blir som et telt uten teltstenger; nesten umulig å oppholde seg i. Arbeiderne får dårlige arbeidsforhold. Så, bruk vann som tørstedrikk. Anbefalt mengde vann i døgnet er 30 ml pr kg kroppsvekt.

2: Unngå mat som fremmer betennelse.

Sukker og andre raffinerte kalorier som hvetemel, hvit ris og pasta er IKKE byggeklosser for kroppen. Disse matvarene stjeler faktisk mineraler og vitaminer fra kroppen. Ser man på næringsinntaket og kroppens forbruk av næringsstoffer som et regnskap så vil man med slike matvarer gå i minus. Vitaminene og mineralene som kroppen skulle brukt til å reparere skader og dempe betennelser blir i stedet brukt til å fordøye de hvite raffinerte kaloriene. Sukker i blodbanen er dessuten med på å trigge betennelser.

3: Spis nok vitaminer og mineraler

Se for deg at hver celle i kroppen er et lite hus fullt av arbeidere. Arbeiderne kommer inn dørene i form av for eksempel B-vitaminer. Arbeiderne jobber for å holde cellens funksjon optimal. Inne i huset er det også et ildsted. Som en forbrenningsovn i en fabrikk er det her mange av de viktige prosessene i kroppen foregår. Fra flammene i ildstedet kan det sprute endel gnister. Vitaminer fungerer som gnistslukkere. Ved en skade, enten om den er akutt eller mer kronisk så vil kroppen utsettes for mer oksidativt stress, altså økt aktivitet i ildstedet og dermed flere gnister. «Gnistene» skader cellene og har negativ påvirkning på tilhelningen av skaden. Sørg derfor for å få i deg nok vitaminer og mineraler slik at cellene får den beskyttelsen de trenger og at det er tilstrekkelig med arbeidere til stedet med det de trenger av verktøy.

Nok hvile

Husk også at tilstrekkelig hvile er avgjørende for en god restitusjon. Det er når kroppen er i hvile at mange av prosessene med å reparere foregår i kroppen.

Fysen på noe å spise?

Hva med å kutte grønnsaker og servere med hummus eller bønnedipp til kvelds? Eller lage en smoothie med fryste bær, ingefær og grønn spinat? Det går helt fint an å kose seg med sunn mat!

Berit Nordstrands metode

Eureka Kiropraktikk samarbeider tett med Berit Nordstrand. Sammen har vi utviklet livsstilskurset En Ny Start som tar for seg både kosthold og fysisk aktivitet i form av forelesninger og individuell oppfølging. Har du spørsmål rundt kosthold og helhetlig helse er du velkommen til å ta kontakt med oss. Du finner din nærmeste klinikk HER. Er du nysgjerrig på å lære mer om hvordan maten påvirker kroppen? Sjekk ut Berit Nordstrand sine tips og råd!

Kroppen din kan!

Hilsen Siri Simonsen – Fysioterapeut og kursansvarlig for «EN NY START» i Eureka Kiropraktikk Asker.

 

 

Ultralyd som diagnostisk verktøy

Har du smerter i muskler eller ledd? Finn grunnen til din plage med ultralyd.

Senebetennelse, skade på muskel, betennelse i slimpose, plantar fasciitt, smerter i skulder, vondt i akilles, tennisalbue, golfalbue og enda mange fler diagnoser kan stilles med ultralyd diagnostikk.

Ultralyd – rett diagnose – raskere frisk!

Ved å bruke ultralydapparat som et diagnostisk verktøy sammen med den kliniske undersøkelsen, kan terapeuten få et mer nøyaktig bilde på skader i muskel og skjellettapparatet. Ved å sette rett diagnose kan man komme raskere i gang med rett behandling. Undersøkelsen kan også brukes til å bekrefte eller avkrefte skader, på kort tid.

Flere muligheter enn med MR og Røntgen.

Med ultralydapparatet har man mulighet for å undersøke mens man beveger på kroppsdelen (dynamisk undersøkelse), noe man ikke har mulighet til ved f.eks MR eller Røntgen. Det er også en fordel i behandlingsforløpet å kunne følge med på utviklingen og se resultatene av behandlingen. Å bruke ultralydapparatet i behandlingen for å sikre at man behandler rett struktur er også blitt mer vanlig. For eksempel ultralydveiledet trykkbølgebehandling.

Med ultralyd kan man undersøke muskler, leddbånd, sener, bindevev og slimposer. Man kan også få et inntrykk av selve leddet.

For at ultralyddiagnostikk skal være nyttig er det helt essensielt at det er foretatt en grundig klinisk undersøkelse og en nøyaktig sykehistorie i forkant.

I Eureka Kiropraktikk er det nå flere og flere terapeuter, både kiropraktorer og fysioterapeuter, som spesialiserer seg innen ultralyddiagnostikk. Du finner disse i følgende klinikker:

Timebestilling Asker

Timebestilling Sandvika

Timebestilling Ørsta

Timebestilling Trondheim

Timebestilling Ski

Hos oss møter du faglig dyktige mennekser med omtanke og respekt for deg. Vi gir råd og behandling som hjelper deg å ta de riktige grepene for en friskere kropp.

KROPPEN DIN KAN!

Hilsen Fysioterapeut Siri Simonsen, Asker.

Fra og med 1. januar 2018 trenger du ikke lenger henvisning for å komme til behandling hos fysioterapeuter med kommunalt tilskudd. Det kan dessverre bety at det blir enda større trykk på ventelistene hos disse fysioterapeutene.

Har du behov for fysioterapeut har du likevel muligheten til å komme raskt i behandling hos oss. Du trenger heller ikke henvisning for å komme til oss, så det å bestille time med en fysioterapeut i Eureka er enkelt og raskt. Hos oss er det ikke ventetid og vi har et bredt spekter av kompetanse innen fysioterapi. Dette kan koste noe mer, mellom 100 og 300 kr mer enn hos fysioterapeut med tilskudd. Med det nye takst systemet i det offentlige er det dessuten ingen som vil få full refusjon for behandling hos fysioterapeut. Det vil si at ingen diagnose gir rett til gratis behandling hos fysioterapeut med kommunal støtte. Det kommer dermed på en egenandel uansett.

Forsikring kan dekke behandling fullt ut.

Husk at hvis du er forsikret med en god helseforsikring så vil du mest sannsynlig få dekket utgifter for nødvendig behandling hos fysioterapeut helt. Vi har avtaler med forsikringsselskapene som sikrer rask tilgang på behandling.

Pris er en ting, men husk at jo fortere du kommer i behandling, jo fortere vil du bli bedre. Du vil mest sannsynlig få time innen et par virkedager, kanskje til og med samme dag !

Faglig tyngde.

Hos oss vil du alltid møte terapeuter som er oppdatert faglig og som har stort engasjement for å få deg frisk. De fleste av våre fysioterapeuter har tilleggsutdannelser med fordypning i forkskjellige fagfelt.

Vi fokuserer på friskhet, og vi ønsker å gi alle våre pasienter de verktøyene de trenger for å bygge opp god helse. Hos oss vil du lære mye om hvordan kroppen fungerer og hvordan du best mulig kan forebygge muskel-skjellettrelaterte plager.

Kroppen din kan !

 

”Et liv i bevegelse” er Norsk kiropraktorforening (NKF) sitt motto. Høsten 2015 ønsket de å slå et slag for dette mottoet og på verdens ryggdag 16.oktober introduserte de programmet ”Straighten Up and move”. Dette er et tre minutters treningsprogram som sørger for at du får beveget deg opp, ned, rundt, fram, bak og sideveis i alle plan. Hjertepumpa stiger litt, og du får aktivert kjernemuskulaturen din. Du blir ikke svett av programmet men du kan risikere å bli mer våken og merke et velbehag.

et liv i bevegelse

Bevegelse er en fin måte å forebygge ryggsmerter og livsstilssykdommer på. Vi i Eureka Kiropraktikk er opptatt av forebyggende helsetiltak og vi ønsker at så mange som mulig skal kunne leve et liv i bevegelse og friskhet. Har du allerede vondt i ryggen eller sliter du med andre livsstilsrelaterte plager? Da anbefaler vi også bevegelse! Finn en aktivitet du trives med og gi kroppen bevegelse flere ganger om dagen, hver eneste dag.

Kroppen har mange ledd og kan bevege seg i mange akser og plan. Straighten Up sørger for at du får beveget kroppen i alle retninger. Heng opp programmet hjemme, på jobben, på skolen eller i barnehagen og får med alle rundt deg på en runde Straighten Up et par ganger om dagen.

Fordi både barn og voksne har behov for et liv i bevegelse har vi utviklet et sett øvelser for barn og et for voksne.

LAST NED ØVELSENE HER:

STRAIGHTEN UP – FOR VOKSNE

STRAIGHTEN UP – FOR BARN

 

I våre klinikker finner du dyktige terapeuter som kan hjelpe deg til en hverdag med mindre smerter og du vil få råd og hjelp til å komme i gang med aktivitet.

Finn din nærmeste klinikk og book time for behandling, rådgivning og forebyggende tiltak.

På Hafjell er X-Games Norge 2017 nå sparket godt i gang. Snowboardkjørerene har kjørt kvalifiseringsrunder og Norge har fått gull i Slopestyle Ski på både herre og dame-siden!

 

Eureka Kiropraktikk er tilstede og tilgjengelig for samtlige av XGames-utøverne. Vi bistår med finjusteringer og optimalisering etter ønske og behov. Vi er å finne både i Riders Lounge i bånn av bakken og på hotellet hvor utøverne er innlosjert.

espen på xgames

Fra tidlig om morgenen til sent på kveld står våre team klare til å ivareta idrettsutøverne. Hvert team består av kiropraktor, fysioterapeut og massør som alle samarbeider for å skreddersy oppfølging av hver enkelt utøver. Vi ønsker å legge til rette for at de skal kunne prestere best mulig gjennom hele denne fysisk krevende uken.

Bodytuning and Tuning Out

Det er ikke bare «bodytuning» utøverne kommer for å få. Både i Riders Lounge og på hotellet er basene vår plassert slik at det også fungerer som steder der utøverne kan trekke seg tilbake og finne litt ro. Behandlingsrommet på hotellet er utstyrt med storskjerm med direktesending fra bakken, og deilige lazybags utøverne kan legge seg ned i og finner roen mens de venter på behandling.

tom i laxybag på xgames behandler lounge

Nytt av året

Nytt av året er at fysioterapeut Tore har med seg to ultralydmaskiner. Disse har vi fått låne av Samsung for anledningen. Dette gjør at vi kan gjøre meget grundige undersøkelser og gi godt tilpasset oppfølging. Flere av utøverne har allerede fått sjekket trøblete håndledd, vonde skuldre og andre problemområder. De er både imponert og takknemlige for profesjonell diagnostisering langt utover det de er vant til i konkurransesammenheng.

 

 

ultralydundersøkelser på xgames norge

Eurekas Team på Hafjell er en glad gjeng satt sammen av terapeuter fra hele landet. Vi har lang erfaring med oppfølging av idrettstuøvere og jobber hele året rundt med mange andre disipliner enn bare ski og snowboard. Følg med oss på Facebook og les mer om Eureka og idrett HER

X Games Norway

Alla utsätts för stress. Vi har det kring oss varje dag. Från vi vaknar tills vi går och lägger oss och det är en naturlig del av vår vardag.

Hjärnan har som en inbyggd gas- och bromspedal som anpassar kroppen efter vad som krävs av den.

När vi upplever stress/belastning i t.ex träning, aktiveras gaspedalen och vi börjar andas fortare, svettas mer, biter ihop tänderna och får mer aktivitet i muskulaturen. När träningen är klar och vi slappnar av i bastun aktiveras bromspedalen och återhämtning påbörjas. Musklerna byggs upp, vi andas lugnt ned i magen, blir trötta och matsmältningen sätter igång.

Det här är helt naturligt, och det händer som sagt varje dag.

Det negativa är när stressen/belastningen blir för hög över för lång tid. Gaspedalen är mer aktiverad än bromspedalen. Energiförbrukningen är på topp hela dagen. Barnen skall hämtas och lämnas, de skall ha mat på morgonen (och det skall vara en nyttig frukost), man skall till jobbet i rusningstiden, väl där är chefen missnöjd och jag har en ”deadline” för två dagar sedan.

Kroppen sätter igång precis samma processer som den gör under träning men nu pågår det hela dagen. Vi belastar kroppen konstant och återhämtar oss endast 2 timmar framför tv’n (vilket inte är återhämtning) innan vi går och lägger oss. Följden blir att vi sover dåligt och ligger och biter ihop tänderna hela natten. När så klockan ringer på morgonen är jag lika, om inte mer, trött än jag var när jag la mig. Problemet nu är att hjärnan och nervsystemet är så van med att vara uppe i varv, att den har glömt hur vi bromsar systemet.

Detta leder i längden till flera olika symptom. Trötthet, käkproblematik, huvudvärk och irriterad mage är toppen av isberget.

Här på Eureka kiropraktik försöker vi kartlägga vilket tillstånd just ditt nervsystem mestadels är i för att på bästa sätt anpassa vår behandling efter detta. Vi ger dig råd på hur du bör tänka om din livssituation för att förbättra och optimera din hälsa.

Vi försöker se längre än den muskeln som är spänd, eller den leden som är stel. Vi utgår från att människan är som ett ekosystem (helhetssyn). Ett ekosystem strävar alltid efter att vara i balans. Orsaker till obalanser är antingen brister på något eller förgiftning eller en kombination av dessa. Exempel på brister kan vara (sömn, näring, träning, rörlighet) och exempel på gifter kan vara (värktabletter, långvarig belastning av stresshormoner, kemikalier i mat/hudkrämer/deodoranter/kläder mm). Genom att kartlägga ditt nervsystems dominerande tillstånd och dina evt brister/gifter kan vi hjälpa dig att ge kroppen och knoppen det som behövs för att vara i balans.

Hemligheten ligger i att hitta den såkallade avslappningsresponsen (motsatsen till stressresponsen) – där kroppen och knoppen varvar ner. Generellt kan man säga att avslappningsresponsen ska styra oss 70 % av dygnet och stressresponsen max 30 % av dygnet.

Vi, med detta ganska unika synsätt, är kiropraktorer, fysioterapeuter och massörer som tillsammans under Eurekaflaggan strävar mot detta mål varje dag. Vi jobbar med att skapa långsiktiga strategier för våra patienter så att just de kan fungera 110 %. För kroppen kan fungera och må bra långt upp i åldrarna, så länge förutsättningarna blir och fortsätter vara optimala.

Vi i Eureka kiropraktik hjälper människor från 0 – 100 år

Omkring 80 prosent av oss får ryggproblemer i løpet av livet. 80 prosent av disse er uspesifikke ryggplager i korsryggen, som ikke skyldes skiveprolaps, kreft eller alvorlige sykdommer. Hvorfor så mange av oss får dette, er fortsatt uklart for forskerne.

Et snøballkast kan være nok. Eller et løft som gikk skeis.

Er du blant de åtte av ti av oss som har kjent det, så husker du kanskje følelsen av å få akutt vondt i korsryggen, og den ubehagelige stivheten og de murrende smertene noen timer senere?

Mer ryggsmerte betyr ikke mer ryggskade

Dette kan kanskje virke rart, men vi vet nå at mer smerte ikke alltid betyr mer skade. To personer kan faktisk ha samme skade men oppleve helt forskjellig grad av smerte. Hvor mye smerte man har kan variere ut ifra en rekke faktorer som inkluderer situasjonen da smerten oppstod, tidligere smerteopplevelser, humøret ditt, engstelser, fysisk form, stressnivå og hvordan man mestrer plagene.

Nervesystemet vårt har dessuten evnen til å regulere hvor mye smerte en person føler til enhver tid. Hvis man har ryggsmerter kan det være at ens nervesystem har blitt overfølsomt og gjør at man opplever smerte, selv om den opprinnelige strekken eller forstuingen er leget.

Dette kan bety at man opplever mer smerte når man beveger seg eller prøver å gjøre noe, selv om man ikke påfører ryggen skade.

Når personer med ryggsmerter klarer å skille mellom “smerten” de føler og bekymringer om en “skade” man kan påføre ryggen, vil det være lettere å delta i behandling.

 Løfting og bøying er trygt

Mennesker med ryggsmerter tror ofte at aktiviteter som løfting, bøying og vridninger er farlig og bør unngås. Imidlertid, og i motsetning til vanlig tro i befolkningen, viser forskningen fram til dags dato ingen konsistent sammenheng mellom noen av disse faktorene og ryggsmerte.

Selvsagt kan en person strekke ryggen hvis man løfter noe på en keitete måte eller løfter noe som er tyngre enn man vanligvis løfter. Videre kan også en person som har ryggsmerte oppleve at slike aktiviteter gir mer ømhet enn vanlig. Dette betyr derimot ikke at aktiviteten er farlig eller burde unngås. Bøying og løfting er normale bevegelser og bør praktiseres for å styrke ryggen, på samme måte som å komme igang igjen med løping eller annen trening etter et ankelovertråkk.

Stress, nedstemthet og bekymring påvirker ryggsmerter.

Hvordan vi føler oss kan påvirke i hvor stor grad vi føler smerte. Ryggsmerter kan bli utløst etter endringer i stressnivå og stemningsleie eller av forskjellige nivå av angst.

På samme måte som disse faktorene er knyttet til andre helseplager som sår hals, irritabel tarm og utbrenthet, har de også en veldig stor effekt på ryggsmerte. Derfor vil det å kunne mestre stress, endre sinnsstemning og angstnivå gjennom å gjøre ting vi liker, og sørge for nok hvile og avspenning, være virkelig gunstig i hjelpen mot ryggsmerter.

Mosjon og trening er bra og trygt

Det er vanlig, spesielt under de første dagene med ryggsmerte, at dine måter å bevege deg på kan endres betydelig. Dette normaliseres vanligvis når smerten avtar. Selv om det i starten kan være tøft, er det viktig å gjenoppta betydningsfulle aktiviteter som er kan være  smertefulle, eller som man er redd vil øke smerten. Mange vil, etter en episode med ryggsmerter, begynne å bevege seg annerledes på grunn av frykt for smerte eller en tro på at aktiviteten er farlig. Et slikt endret bevegelsesmønster kan være usunt på sikt og faktisk øke stresset på ryggen din.

Mange mennesker med smerte er redde for fysisk aktivitet og unngår det da de tror det forverrer plagene. Dette er ikke riktig. Vi vet nå at regelmessig fysisk aktivitet hjelper til å holde deg sprek og sunn, og til og med redusere smerter og ubehag. Fysisk aktivitet vil kunne redusere muskelspenninger, gi bedre humør og styrke immunforsvaret, når man gradvis kommer i gang. Alle typer fysisk aktivitet er bra. Det er ingen store forskjeller i effekten av dem – så velg en du liker, har råd til og som er lett tilgjengelig.

Å gå, bruke trappene, sykle, løpe og tøye ut er alle til god hjelp til å få musklene i kroppen din til å slappe av.

Når du har smerter kan det å starte med øvelser eller trening være tøft. Muskler som har vært brukt mindre enn normalt føler mer smerte en normalt aktive og friske muskler. Derfor betyr det ikke at det er farlig, eller har skjedd skade på kroppen, hvis du føler sårhet etter fysisk aktivitet.

Vi i Eureka har flinke terapeuter som kan hjelpe til å stille diagnose og hjelpe deg med plagene dine, enten det er akutt eller mer langvarige smerter. Behandling består ofte av både behandling hos terapeut og øvelser. Vi ønsker også å gi deg de beste verktøyene for å holde kroppen frisk og sterk.

 

Funksjonell bevegelighetsanalyse og idrettsskader (Functional Movement Screen (FMS)) Forebygg skader i idrett med enkel test. 

Flere idrettsutøvere opplever en eller flere skader i løpet av karrieren. Noen rammes av akutte skader som for eksempel overtråkk, støt og slag, mens andre får overbelastningsskader som utvikler seg over tid. Noen utøvere er mer utsatt enn andre. Det kan være på grunn av arv, fysisk form, tidligere skader eller spillerens eget bevegelsesmønster. Den største risikofaktoren er tidligere skader, og da spesielt de som ikke er tilstrekkelig rehabilitert.

Funksjonell bevegelighetsanalyse (FMS) er en test for å kartlegge uønskede bevegelsesmønster hos utøveren. Har utøveren ubalansert muskelfunksjon kan det føre til uønskede bevegelsesmønster, som videre vil påvirke bevegelsesapparatet negativt. Det kan være en indikasjon på økt risiko for å få skade.

FMS utfordrer stabilitet og bevegelighet, og stiller krav til kontrollert utførelse av bevegelser. Testen kan brukes som et verktøy før sesongstart, for å kartlegge hvem av spillerne som er i risikosonen for skader i løpet av sesongen.

FMS består av syv ulike tester:

1) Dyp knebøy som viser mobilitet i hofte, kne og ankel.

knebøy i FMS testing

2) Hurdle step som ser på stegmekanikk.

3) Utfall på rett linje som viser mobilitet og stabilitet av hofte og overkropp, samt stabilitet i ankel og kne.

Hudle step FMS

4) Skuldermobilitet.

FMS testing av skuldermobilitet

5) Aktiv beinhev som ser på bevegelighet på bakside lår og rygg,

FMS hamstrings, hoftemobilitet

6) Armheving for kjernestabilitet.

7) Rotasjonsstabilitets test som viser kjernestabilitet.

Poengfordeling ved FMS:
0: smerte under utførelse

1: klarer ikke å gjennomføre øvelsen

2: klarer å gjennomføre øvelsen, men med kompenserende bevegelser

3: korrekt utførelse av øvelsen

Utøveren får en sammenlagt score mellom 0 og 21 poeng.

Nyere studier viser at risikoen for å få en skade er høyere hos personer som får 14 poeng eller mindre på FMS. Er man i denne gruppen kan man ha opptil fire ganger så stor sjanse for å få skade i underkroppen. I en studie opplevde 69 prosent av utøverne som fikk 14 poeng eller mindre i FMS, skade i forbindelse med sin idrett. Testen sier ikke at utøveren kommer til å få en skade, men om man er i risikogruppen. FMS er derfor et godt verktøy som kan brukes før sesongstart til å kartlegge om utøvere har økt risiko for å få skader i løpet av sesongen. Man kan da komme tidlig i gang med tiltak som skadeforebyggende trening. Dette inkluderer riktig mengde og intensitet på treningen, riktige treningsøvelser, samt nok hvile og god ernæring.

FMS testing gjøres i alle Eurekaklinikker og passer også for folk som ikke driver med idrett. Da man har et stort spekter av tester er FMS testing et godt utgangspunkt for behandling og forebygging av diverse plager i bevegelesapparatet.

Finn din klinikk HER og bestill FMS testing idag !

 

Av: Kiropraktor Lina Beate Varhaug og fysioterapeut Linn Lote Larssen.

LINK TIL FORSKNING:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2953387/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2953296/

 

Smerte i hofte er et vanlig helseproblem. Mange mennesker opplever smerter på siden av hofta, enten de er aktive eller ikke. En smerte som kan føre til redusert aktivitet, endret bevegelsesmønster og frykt for å bevege seg for mye.

Smerte på utsiden av hoften blir ofte forklart ved at det er oppstått en slimposebetennelse (bursitt).

Hva er bursitt ?

Slimposen (bursa) har som oppgave å forhindre friksjon der hvor knokler og muskler glir over hverandre. Ved unormal friksjon eller økt trykk over lengre tid vil den produsere mer væske og øke i størrelse. Da kan det gjøre vondt både når du hviler og når du er i aktivitet.

Men, er det egentlig slimposebetennelse som er den vanligste grunnen til slike smerter ?

I lys av en studie som gjorde ultralydvurdering av 877 (!) pasienter med smerte på utsiden av hofta viste det seg at bare 1 av 5 hadde bursitt (slimposebetennelse)! Man kom frem at så mange som 50% av deltagerne hadde funn som heller tydet på seneskader/tendinopatier til muskulaturen i hofteområdet.

Jaha.. hva er tendinopati da ?

Tenk på en tendinopati som et skrubbsår du har fått på muskelsenen. Fortsetter du å pille på det vil det ikke gro.

«Overbelastning» er ofte årsaken til at tendinopati oppstår. Bit deg merke i at overbelastning ikke er forbeholdt idrettsutøvere. Hvis man er fysisk inaktiv (som mange er), vil vevet venne seg til en lav belastning og av den grunn kan en seneskade oppstå mye lettere.

Dette betyr at behandling av slike plager kan bli noe helt annet enn det man ville tenkt i utgangspunktet. Vi snakker om et skifte i behandlingen, vekk fra ofte unødvendige injeksjoner og betennelsesdempende medisiner, til fokus på riktig belastning av vevet som er skadet.

Vi i Eureka ønsker å gi deg informasjon om hvordan du kan oppnå bedre helse. Med fokus på årsaken til ditt problem er vi alltid på søken etter den beste veien til en smertefri hverdag. En konsultasjon hos våre terapeuter kan være nyttig for å få gode råd og effektiv behandling for dine plager.

 

Finn din nærmeste Eurekaklinikk HER

Den aktuelle studien det er tatt utgangspunkt i finner du her:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24147479