Dette må du vite om hodepine

hodepiner

EUREKABLOGGEN

05/04/2020

DETTE MÅ DU VITE OM HODEPINE

Opplever du å ha vondt i hodet? Enten det er hver dag, tidvis eller en sjelden gang, er du ikke alene! Etter nakke- og ryggplager er hodepine den vanligste plagen en kiropraktor ser og behandler i klinikken. Forskning viser at 80% av den norske befolkningen har hodepine i løpet av ett år. Hodepine kan redusere livskvaliteten til den enkelte pasient og koster samfunnet mye i form av sykefravær og redusert arbeidsinnsats. 

 

Hvilken type hodepine?

 

Hodepine kan ha mange former. Den kan sitte i pannen, i bakohdet, bak øyet, være pulserende, gi kvalme, være langvarig, varierende, akutt osv.. Svimmelhet kan også komme inn under kategorien hodepiner, men vi velger å skille på disse to plagene. Les mer om svimmelhet her. Hodepine deles som regel opp i primære og sekundære typer. Primære hodepiner oppstår uten påviselig underliggende sykdom, mens sekundære er forårsaket av andre sykdomstilstander. De vanligste og viktigste primærhodepinene er spenningshodepine (tensjonshodepine), migrene og klasehodepine. Det er også vanlig at pasienter har problemer med cervikogen hodepine, som stammer fra feilfunksjoner eller forandringer i nakkens ledd. 

Spenningshodepine

 

Spenningshodepine (tensjonshodepine, stresshodepine) er den vanligste formen for hodepine. Den beskrives ofte som et bånd rundt hodet (pressende eller strammende i karakter) som oftest starter i bakhodet. Den er nesten alltid bilateral (tosidig) i natur, men kan også forekomme på en side. De mest vanlige utløserne til denne type hodepine er stress og søvnmangel. Selve årsaken til spenningshodepine er usikker, men mye tyder på at det er spenninger i nakkemuskulatur og muskulaturen som ligger utenpå/rundt hodet. En av ti personer som har spenningshodepine sliter også med migrene.

 

LES MER OM MIGRENE

LES MER OM SVIMMELHET

 

Årsaker til hodepine

 

De vanligste årsakene til hodepine er:

 • Spenninger og anspenthet i nakke, skuldre, kjeve og øvre ryggmuskulatur
 • Stress
 • Lite søvn
 • Overforbruk av medikamenter
 • Hormonelle forandringer
 • Dårlig og lite bevegelse
 • Sykdom og feber
 • Høyt blodtrykk
 • Kosthold
 • Psykologiske årsaker
 • Bihulebetennelse
 • Hode- og nakkeskader

 

Behandling hos kiropraktor

 

Det å komme til kiropraktor skal være en trygg og hyggelig opplevelse. En kiropraktor gjennomgår en nøye anamnese (sykehistorie) for å få mest mulig oversikt over pasientens hodepine og andre plager. Deretter gjøres det en fysisk undersøkelse før det settes en diagnose. Som oftest er det en sammenheng mellom hodepinen og feilfunksjoner i muskel og ledd i nakke, brystrygg og hodet. Det kan for eksempel være spenninger og ubalanse i muskulaturen samt låsninger i ledd. Behandlingen vil derfor fokusere på å gjenopprette den normale funksjonen muskler, ledd og nervesystemet for å redusere smerten. 

 

Kiropraktisk behandling skjer ved spesifikke skånsomme korreksjoner av ledd, som stimulerer nervereseptorer. Ved aktivering av disse nervereseptorene vil man få en nedgang i smertesignaler opp til hodet som gir hodepine. 

Forskning antyder at kiropraktisk behandling reduserer hyppigheten og intensiteten hos pasienter med hodepine. 

 

Andre tiltak

 

Videre oppfølgning med trening og livsstilsendringer er også svært viktig for å redusere tilbakefall som ofte relateres til sistnevnte. I Eureka Kiropraktikk fokuserer vi alle på din helhetlige helse.. Det betyr at vi kan gi råd og veiledning om kosthold, trening og stressmestring. Det er også vanlig å implementere tverrfaglig behandling. Fysioterapi og massasjeterapi kan også ha god effekt på symptomer knyttet til hodepine.

Skrevet av:

Kiropraktor ved Eureka Kiropraktikk Nordstrand,  Nicholas Scheel

 

Les Mer…

Prolaps

Prolaps

Har jeg prolaps?  Hvor lang tid tar det å bli frisk av prolaps? Kan man bli kvitt prolaps? Disse spørsmålene har de...

Smerter i akilles

Smerter i akilles

SMERTER I AKILLES Akillesplager gir seg utslag i forskjellige symptomer. Noen merker at senen er stiv om morgenen og...

Myoreflexterapi

Myoreflexterapi

Behandlingen som gir muskel og vev avspenning.  Opplever du stivhet og anspenthet kan det være du drømmer om å få en...

Finn din klinikk

Asker

Bodø
Avd. Sentrum

Bodø
Avd. Mørkved

Nordstrand

Sandnes

Sandvika

Ski

Skien

Strømmen

Trondheim
Kiropraktorgården

Trondheim
Moholt

Trondheim
Piren

Bestill Time

Asker

Bodø Sentrum

Bodø Mørkved

Sandnes

Strømmen

Sandvika

Ski

Nordstrand

Skien

Trondheim
Kiropraktorgården

Trondheim
Moholt

Trondheim
Piren