Hvordan påvirker stress kroppen?

Stress er en naturlig reaksjon på livets utfordringer og krav, men for mye stress kan ha negative konsekvenser for helsen vår. I dette blogginnlegget skal vi se på noen av de vanligste effektene av stress på ulike deler av kroppen, og hvordan vi kan håndtere stress på en sunn måte.

Stress påvirker sentralnervesystemet og hormonsystemet, som styrer kroppens “kamp-eller-flukt” respons. Når vi opplever stress, sender hjernen ut signaler til binyrene om å frigi stresshormoner som adrenalin og kortisol. Disse hormonene øker hjerterytmen, blodtrykket, pusten og muskelspenningen, og gjør oss klare til å reagere raskt på en trussel. Dette kan være nyttig i akutte situasjoner, men hvis stressresponsen ikke slutter, eller hvis stressoren ikke forsvinner, kan det føre til kronisk stress. Kronisk stress kan forstyrre kroppens balanse og føre til mange helseproblemer, som angst, depresjon, hodepine, søvnproblemer, fordøyelsesbesvær, hjertesykdommer, slag, diabetes og svekket immunforsvar12.

Stress kan også påvirke pusten og hjerte-karsystemet. Under stress puster vi raskere for å fordele oksygenrikt blod til kroppen. Hvis vi allerede har et pusteproblem som astma eller KOLS, kan stress gjøre det enda vanskeligere å puste. Stress kan også øke risikoen for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjertesvikt, da stresshormonene får blodårene til å trekke seg sammen og øker belastningen på hjertet13.

Stress kan også ha innvirkning på fordøyelsessystemet og muskel-skjelettsystemet. Stress kan forårsake kvalme, oppkast, diaré, forstoppelse, magesår, irritabel tarm syndrom og andre fordøyelsesproblemer. Stress kan også føre til at vi spiser for mye eller for lite, noe som kan påvirke vekten og ernæringen vår. Stress kan også gjøre at musklene blir stramme og ømme, spesielt i nakken, skuldrene, ryggen og kjeven. Dette kan føre til smerter, stivhet, betennelse og redusert bevegelighet14.

Hvordan kan vi da håndtere stress på en sunn måte? Det finnes mange strategier som kan bidra til å redusere stressnivået og forbedre helsen vår. Noen av dem er:

  • Få nok søvn. Søvn er viktig for å gjenopprette kroppen og sinnet etter en stressende dag. Prøv å få minst syv til åtte timer med god kvalitetssøvn hver natt, og unngå koffein, alkohol, nikotin og skjermer før sengetid.
  • Trene regelmessig. Fysisk aktivitet kan hjelpe til med å frigjøre endorfiner, som er kroppens naturlige smertestillende og humørforbedrende stoffer. Trening kan også bidra til å senke blodtrykket, styrke hjertet, forbedre søvnen og øke selvtilliten. Prøv å være aktiv i minst 30 minutter de fleste dagene i uken, og velg en aktivitet som du liker og som passer ditt nivå.
  • Sosialisere. Å være i kontakt med familie, venner og andre som støtter deg, kan hjelpe deg med å føle deg mindre alene og mer håpefull. Sosial støtte kan også gi deg råd, trøst, latter og distraksjon fra stress. Prøv å sette av tid til å være sammen med mennesker som er positive og omsorgsfulle, og som du kan dele dine følelser og bekymringer med.
  • Spise sunt. Et balansert kosthold kan hjelpe deg med å holde deg frisk og energisk, og gi deg de næringsstoffene du trenger for å takle stress. Prøv å spise variert og fargerikt, med mye frukt, grønnsaker, fullkorn, protein og sunne fettstoffer. Unngå mat og drikke som er høye i sukker, salt, transfett og koffein, samt ultraprosessert mat, da disse kan forverre stressymptomene og øke inflamasjonsprosesser i kroppen.
  • Praktisere avspenningsteknikker. Avslapningsteknikker kan hjelpe deg med å roe ned kroppen og sinnet, og redusere effektene av stress. Noen eksempler på avslapningsteknikker er dyp pusting, meditasjon, yoga, tai chi, massasje, aromaterapi og musikkterapi. Prøv å finne en teknikk som passer deg, og gjør den til en del av din daglige rutine.

Våre terapeuter har kunnskap om hvordan stress påvirker kroppen din og de vil kunne veilede deg til hvordan du kan redusere stress i hverdagen. Ta en prat om ditt stressnivå neste gang du er inne hos en Eureka-behandler, kanskje det vil åpne noen nye dører til en friskere hverdag.

Kroppen din kan!

1: The Effects of Stress on Your Body – Healthline 2: Stress symptoms: Effects on your body and behavior – Mayo Clinic 3: The effects of stress on your body 4: How Does Stress Affect Different Parts of the Body? – Verywell Health

FINN KLINIKK & BESTILL TIME

For timebestilling boker du enkelt online her. For hastetimer, kontakt din nærmeste klinikk.