Our Blog

At kostholdet har mye å si for helsen vår er det vel ingen tvil om. Visste du likevel at maten vi spiser har innvirkning på hvor raskt kroppen reparerer en skade? Få i deg maten som reparerer kroppen!

 

Hver dag får vi i oss næringsstoffer via mat og drikke. Hva vi velger å putte i munnen er ikke likegyldig for kroppen. Kroppen din består av mange trillioner celler. I hver celle foregår det et kontinuerlig arbeid for å vedlikeholde alle funksjonene i kroppen. Ved en skade, som for eksempel ved et overtråkk eller en betennelse i skulderen, vil kroppen rette ekstra oppmerksomhet til det vonde området og mobilisere krefter for å hjelpe til med tilhelingen så du blir fortest mulig frisk. Jo mer nyttige «råvarer» vi serverer cellene gjennom mat og drikke, jo bedre rustet er kroppen til å reparere skaden.

Her er tre nyttige tips som kan gjøre at kroppen din er bedre rustet til å reparere seg selv:

1: Drikk nok vann!

For at arbeidet i cellene skal foregå på best mulig måte er vi avhengig av en bra takhøyde for arbeiderne inne i cellene. Mangel på vann i cellene gjør at de blir som et telt uten teltstenger; nesten umulig å oppholde seg i. Arbeiderne får dårlige arbeidsforhold. Så, bruk vann som tørstedrikk. Anbefalt mengde vann i døgnet er 30 ml pr kg kroppsvekt.

2: Unngå mat som fremmer betennelse.

Sukker og andre raffinerte kalorier som hvetemel, hvit ris og pasta er IKKE byggeklosser for kroppen. Disse matvarene stjeler faktisk mineraler og vitaminer fra kroppen. Ser man på næringsinntaket og kroppens forbruk av næringsstoffer som et regnskap så vil man med slike matvarer gå i minus. Vitaminene og mineralene som kroppen skulle brukt til å reparere skader og dempe betennelser blir i stedet brukt til å fordøye de hvite raffinerte kaloriene. Sukker i blodbanen er dessuten med på å trigge betennelser.

3: Spis nok vitaminer og mineraler

Se for deg at hver celle i kroppen er et lite hus fullt av arbeidere. Arbeiderne kommer inn dørene i form av for eksempel B-vitaminer. Arbeiderne jobber for å holde cellens funksjon optimal. Inne i huset er det også et ildsted. Som en forbrenningsovn i en fabrikk er det her mange av de viktige prosessene i kroppen foregår. Fra flammene i ildstedet kan det sprute endel gnister. Vitaminer fungerer som gnistslukkere. Ved en skade, enten om den er akutt eller mer kronisk så vil kroppen utsettes for mer oksidativt stress, altså økt aktivitet i ildstedet og dermed flere gnister. «Gnistene» skader cellene og har negativ påvirkning på tilhelningen av skaden. Sørg derfor for å få i deg nok vitaminer og mineraler slik at cellene får den beskyttelsen de trenger og at det er tilstrekkelig med arbeidere til stedet med det de trenger av verktøy.

Nok hvile

Husk også at tilstrekkelig hvile er avgjørende for en god restitusjon. Det er når kroppen er i hvile at mange av prosessene med å reparere foregår i kroppen.

Fysen på noe å spise?

Hva med å kutte grønnsaker og servere med hummus eller bønnedipp til kvelds? Eller lage en smoothie med fryste bær, ingefær og grønn spinat? Det går helt fint an å kose seg med sunn mat!

Berit Nordstrands metode

Eureka Kiropraktikk samarbeider tett med Berit Nordstrand. Sammen har vi utviklet livsstilskurset En Ny Start som tar for seg både kosthold og fysisk aktivitet i form av forelesninger og individuell oppfølging. Har du spørsmål rundt kosthold og helhetlig helse er du velkommen til å ta kontakt med oss. Du finner din nærmeste klinikk HER. Er du nysgjerrig på å lære mer om hvordan maten påvirker kroppen? Sjekk ut Berit Nordstrand sine tips og råd!

Kroppen din kan!

Hilsen Siri Simonsen – Fysioterapeut og kursansvarlig for «EN NY START» i Eureka Kiropraktikk Asker.

 

 

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *