BEVEG DEG FRISK

Fysisk aktivitet

Hva er fysisk aktivitet, og hvorfor er det i dag så stort fokus på at vi bør være fysisk aktive? Hvilke positive effekter kan vi oppnå ved å være i bevegelse, og hvor mye fysisk aktivitet er nødvendig for å merke en bedring av helsen? Dette er sentrale spørsmål vi skal prøve å besvare her.

Beveg deg frisk

Vi er skapt for å bevege oss

Fysisk aktivitet definers som «enhver kroppslig bevegelse skapt av skjelettmuskelatur som resulterer i bruk av energi».

Mennesket er laget for bevegelse. Det har skjedd svært få endringer i cellene og arvematerialet vårt siden våre forfedre – titusener av år tilbake – var avhengig av å være i bevegelse for å overleve. I dag trenger vi ikke å jakte for å skaffe oss mat, men fysisk aktivitet er fortsatt like viktig, fordi kroppssammensetningen vår er lik våre forfedres. Med fysisk aktivitet kan vi unngå livstruende sykdommer og til og med behandle flere av dem. Vi vet også at fysisk aktivitet reduserer risikoen for tidlig død betydelig.

Typer av fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet kan utføres med lav til høy intensitet.

  • Ved utholdenhetstrening kan vi måle intensitet – fra lav, til moderat og høy – i antall hjerteslag per minutt (pulsen) eller enda enklere; den subjektive følelsen av intensitet.
  • Ved styrketrening måler vi ofte intensitet basert på hvor hardt du tar i, eller hvor sliten du føler deg etter en utført øvelse eller treningsøkt. Motstanden (vektenes tyngde) bestemmer intensiteten. Dersom du sliter deg helt ut under en øvelse (repetisjoner til utmattelse), er motstanden stor.

 

Til en viss grad er det slik at jo høyere intensitet, desto større umiddelbar virkning opplever du av treningen. For eksempel: Antall liter blod som hvert minutt pumpes ut fra hjertet og gjennom kroppen økes (fra ca. 5 til +/- 30 l/min) når man går fra hvile til høy intensitet (eks. ved rask løping). Økt intensitet og motstand ved styrketrening gir også en større muskulær påkjenning, samt en økt produksjon av de hormonene som er med å bygge sterkere og større muskulatur. Dette er noen av de ønskelige effektene av fysisk aktivitet.

unge mennesker trener styrke med vekter

Hvorfor er fysisk aktivitet så viktig?

Hvilke sykdommer kan man unngå eller behandle ved hjelp av fysisk aktivitet? Hvordan kan fysisk aktivitet redusere risikoen for tidlig død? Og hva skjer egentlig med kroppen når vi øker aktivitetsnivået?

Vi kan nesten daglig lese om fysisk aktivitet og helse i norske aviser. Det økte fokuset på å bedre helsen er vel og bra, men ikke alle artikler er til like stor hjelp. Media retter i stor grad fokus mot treningsindustrien. I stedet for å motivere og oppmuntre til å starte en lystbetont aktivitet, rettes fokus mot trening som gir best mulig effekt på kortest mulig tid. Dette fører ofte til at folk prøver «mirakelkurer», går lei etter kort tid, og dermed går tilbake til et inaktivt liv.

Det som gir best helsegevinst, er å få kontinuitet i den fysiske aktiviteten. Finner du en aktivitet du trives med, er det større sjanse for at du fortsetter å være fysisk aktiv, og dermed får ut alle helsegevinstene. Mestring, egenverdi, variasjon i hverdagen og lystbetont trening er stikkord som du bør fokusere på når du skal drive fysisk aktivitet. Lykkes du med dette, vil du oppnå en friskere kropp og ikke minst bedre mental helse!

FINN KLINIKK & BESTILL TIME

For timebestilling boker du enkelt online her. For hastetimer, kontakt din nærmeste klinikk.

Alle behandlinger må avbestilles senest 24 timer før bestilt tid, ellers belastes full.