BEKKEN & HOFTE

 

BEKKEN & HOFTE

Hofteplager kan oppstå hos personer i alle aldere. Betennelse og lyskerelaterte plager er vanligst hos yngre personer. Slitasje er mest vanlig ved økende alder. Tidlig diagnose og målrettet behandling er viktig for prognosen.

Først litt om hoftene og bekkenet…

Bekkenet består av tre benstrukturer som er sammensatt i nesten ubevegelige ledd. Hofteleddet kombinerer bekkenbenet og lårbenet gjennom hofteskålen i bekkenbenet og hoftekulen på lårbenet. Hofteleddet har glatt brusk som sørger for minst mulig friksjon ved bevegelse. Rundt leddet ligger det muskler, slimposer og sener som sørger for styrke og stabilitet

Betennelse

Betennelse i hofta kan komme fra flere strukturer. De vanligste betennelsestilstandene oppstår i muskler, sener, fettputer og leddbånd. En grundig undersøkelse er nødvendig for å finne ut av hvor plagene kommer fra, før man behandler eller setter inn andre tiltak. 

Hofteslitasje
Slitasje i hofta er vanligst ved økende alder.

Hofteslitasje, eller coxartrose, er en tilstand som bryter ned og ødelegger leddet. Leddbrusken, den glatte overflaten som er mellom hofteskåla og lårbeinets hoftekule, blir etterhvert ujevn. Når man for eksempel går vil det bli økt friksjon i leddet, noe som gir smerter. Over tid vil det utvikle seg forkalkninger, noe som gjør at  bevegeligheten blir dårligere og leddet blir stivere.

Symtomfri hofteslitasje

Opplevelsen av smerte varierer og hos eldre ser man ofte slitasjeforandringer på røntgen, men bare en liten andel av disse pasientene har symptomer. Man kan dermed få påvist slitasje uten at man egentlig opplever smerter eller andre symptomer. 90 % av de over 65 år som klager over hoftesmerter, har slitasje i hofteleddet.

Lyskesmerter

Plager i lystken kan skyldes forskjellige tilstander. Man kan ha lokal smerte eller ha plager som henger sammen med rygg og/eller hoftesmerter. Man kan oppleve alt fra svake og diffuse smerter til svært intense smerter. Hos menn kan smertene stråle ned til testikkelen.

Noen ganger kan årsaken til smerter i lysken komme fra en ”leddlåsning” i nedre del av korsryggen eller en irritasjon i bekkenleddet. I noen tilfeller er muskler, bindevev og sener  involvert og da kan fysioterapi eller massasje være en del av behandlingen du får anbefalt.

Hva kan du gjøre selv?

Det er viktig å ha god stabilitet i ankler, knær og i hoften. Balansetrening / stabilitetstrening og styrketrening kombinert med bevegelighetstrening er derfor optimalt med tanke på å opprettholde god funksjon i hofte og bekken. Unngå overbelastning som for eksempel å gå lenge på hardt underlag med dårlige sko.  Har du allerede plager i hoftene kan det være lurt å vurdere skånsomme treningsformer som for eksempel sykling fremfor løping. Hordan man bør tilpasse trening og annen aktivitet er avhengig av type plage og aktivitetsnivå. Din terapeut vil hjelpe deg å finne den beste løsningen for deg.

 

Vi ønsker mennesker i alle aldre velkommen til våre tverrfaglige klinikker landet rundt!

EurekaBloggen

Prolaps

Prolaps

Har jeg prolaps?  Hvor lang tid tar det å bli frisk av prolaps? Kan man bli kvitt prolaps? Disse spørsmålene har de fleste pasienter med prolaps. Først og fremst må det sies at graden av smerte og hvor stor begrensning prolapsen medfører for den enkelte pasient,...

read more
Smerter i akilles

Smerter i akilles

SMERTER I AKILLES Akillesplager gir seg utslag i forskjellige symptomer. Noen merker at senen er stiv om morgenen og går seg til med aktivitet. Andre får vondt i senen når den utsettes for aktivitet, underveis eller i etterkant. Først litt om akillessenen Akillessenen...

read more
Myoreflexterapi

Myoreflexterapi

Behandlingen som gir muskel og vev avspenning.  Opplever du stivhet og anspenthet kan det være du drømmer om å få en skikkelig dyptgående massasjebeandling. Dette kan være vel og bra. Det finnes imidlertid en annen behandlingsform innen massasje som kan hjelpe å løse...

read more

Forsikring

Hos oss kan du bruke din helseforsikring/behandlingsforsikring.
Det kan variere fra selskap hva din forsikring dekker.

Finn din klinikk

Asker

Bodø
Avd. Sentrum

Bodø
Avd. Mørkved

Nordstrand

Sandnes

Sandvika

Ski

Skien

Strømmen

Trondheim
Kiropraktorgården

Trondheim
Moholt

Trondheim
Piren

Bestill Time

Asker

Bodø Sentrum

Bodø Mørkved

Sandnes

Strømmen

Sandvika

Ski

Nordstrand

Skien

Trondheim
Kiropraktorgården

Trondheim
Moholt

Trondheim
Piren