Skuldersmerter

Smerter i skuldre og skuldre er svært vanlig. De kan ha flere årsaker som kan diagnostiseres og behandles av en kiropraktor. Alle armbevegelser er avhengig av god og normal bevegelse i rygg, skulderblad, kragebein og skuldre. Dersom skulderbladsmekanikken ikke fungerer vil dette gi feilbelastninger som kan gi smerter i nakke, rygg, skuldre og armer på sikt.

Kiropraktor utfører behandling på en pasient inne på et kontor

Ensidige arbeidsstillinger gjør ofte at armene holdes litt ut til siden av kroppen, med runde, foroverbøyde skuldre. En del av den stabiliserende skuldermuskulaturen blir da overbelastet og det kan bli trangt for senene som går under kragebeinet opp til selve kuleleddet i skulderen. Over tid kan det lett oppstå betennelser og slitasje i sener og ledd.

Vanlige skulderdiagnoser

Muskelsmerter (skuldermyalgi)

Dette er noe de fleste av oss har opplevd. Dersom muskulaturen er feil belastet over lengre tid, vil det dannes såkalte triggerpunkter i muskulaturen. Kiropraktoren er ekspert på å finne disse punktene og behandle dem. Det skilles mellom aktive og latente triggerpunkter. Aktiv kan forårsake konstant smerte fra muskelen, mens latent forårsaker smerte kun ved trykk, aktivitet eller belastning. Ved alle skulder- og skulderdiagnoser er det svært viktig å fjerne leddlåsingen i nakke og rygg som gir feilbelastning. Da balanseres muskulaturen, noe som gir et normalt bevegelsesmønster.

Akutte skulderskader

Disse skadene oppstår i forbindelse med fall og kollisjoner. I noen idretter, for eksempel ishockey, er hver femte skade en skulder- eller skulderskade. Ved fallskader hos yngre mennesker dominerer kragebensbrudd. Hos ungdom og yngre voksne er skader i leddet mellom kragebenet og skulderbladet, samt skulderluksasjon, mest vanlig. Middelaldrende får derimot vanligvis skader i muskler og sener i skulderapparatet, mens det hos eldre er brudd som dominerer. Dette gjelder spesielt kvinner med osteoporose.

Senbetennelse i skuldrene

Det er senene til de største nærliggende musklene som stabiliserer skulderleddet som oftest er betent. Når noen av senene er betent, oppstår smerte når muskelen brukes. En slimpose som smører bevegelsen mellom musklene i skulderen kan noen ganger også bli betent.

Forkalkninger i skulderen

Ved langvarig betennelse og overbelastning oppstår det arrvev og forkalkninger langs senen som blir tykkere. Forkalkninger kan sees på røntgen.

Frossen skulder

Betennelse i leddkapselen i skulderleddet kalles «frossen skulder». Det er ofte en spontan reaksjon hos pasienter som har hatt skulderproblemer tidligere, eller etter et brudd i overarmen eller håndleddet. Tilstanden er veldig smertefull i begynnelsen. Skulderleddet stivner og det blir vanskelig å løfte armen. Smertene avtar gradvis, men skulderleddet forblir stivt i flere måneder. De fleste blir bedre etter en stund og får tilbake full bevegelighet innen 1-2 år.

Kiropraktisk justering brystrygg

Kiropraktisk behandling

Målet med behandlingen er å redusere smerter og gjenopprette normal funksjon i muskel- og skjelettsystemet og nervesystemet. Ved skuldersmerter vil kiropraktor behandle det som har nedsatt funksjon, som ikke alltid er der smertene er. Dette kan bety at man i tillegg til å behandle skuldrene lokalt også stimulerer blodsirkulasjonen for å redusere betennelser, men også gjenopprette bevegeligheten i for eksempel nakke, skuldre eller kragebein.

Ved valg av behandlingsstrategi legger kiropraktoren stor vekt på å se pasienten som en helhet. Ved mistanke om at skulderplagene skyldes en annen sykdom, vil du bli henvist til lege. Hovedsakelig brukes hendene i selve behandlingen og en rekke metoder og teknikker brukes for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem.

Dette kan du gjøre selv:

Dette kan du gjøre for å forebygge problemet før problemet oppstår:

Del gjerne dette

FINN KLINIKK & BESTILL TIME

For timebestilling boker du enkelt online her. For hastetimer, kontakt din nærmeste klinikk.

Alle behandlinger må avbestilles senest 24 timer før bestilt tid, ellers belastes full.