Skoliose

Hva er egentlig skoliose? Vel, en skjev ryggrad, som sett bakfra også bøyes og/eller roteres sideveis. Skoliose er ikke en sykdom, men bare en beskrivelse av ryggradens utseende.

Man kan navngi disse krumningene i ryggraden på forskjellige måter avhengig av om de kan rettes ut eller ikke. Unifunksjonell skoliose retter seg når du sitter eller ligger ned. Hvis ryggen ikke endres når du ligger eller sitter, har du strukturell skoliose. Ved vurdering brukes et målesystem for å få frem antall grader ryggraden har krummet seg, dette kalles Cobbs vinkel. Dette kan kun gjøres ved hjelp av røntgenstråler.

Det er mest vanlig at skoliose oppstår i barne- eller ungdomsårene når du vokser mest i puberteten. De sterkere krumningene er mer vanlig hos jenter enn hos gutter. Hvis skoliose oppstår etter at skjelettet er ferdig utviklet, skyldes utbruddet vanligvis smerte eller verking og kan vanligvis behandles.

En pasient som mottar behandling og viser hvordan ryggraden ser ut

Funksjonell skoliose

Ofte er denne typen den mildere typen, kurven er mindre enn 15 grader. Årsaken kan være forskjellig lengde ben eller et vippet/vridd bekken. Dette er like vanlig hos gutter som hos jenter.

Strukturell skoliose

Oftest oppstår strukturell skoliose etter fødselen. Skjevheten skyldes en ujevn vekst av ryggvirvellegemene. Av en eller annen grunn hemmes veksten på motsatt side. Det meste av skoliose, ca 75-80 prosent, oppstår av ukjente årsaker, «uforklarlig» eller idiopatisk skoliose. Den strukturelle skoliosen kan også skyldes ulike endringer som påvirker ryggraden etter hvert som du vokser, for eksempel brudd i en ryggvirvel eller nevrologiske sykdommer.

Ofte oppstår mer enn én kurve i en skolioseryggrad på grunn av kroppens evne til å kompensere. Hvis ryggraden er bøyd for første gang, prøver kroppen å rette seg opp. Hvis den første krumningen motvirkes, dannes en andre kurve, en s-formet skoliose har oppstått. Rotasjon kan også forekomme i ryggraden når kroppen kompenserer for krumningene.

Smertefull skoliose

Denne varianten oppstår midlertidig på grunn av smerter i ryggen, ofte i forbindelse med en ryggskade eller isjias. Låsing i leddene mellom ryggradens ryggvirvler og sterke muskelspenninger er ofte årsaken til krumningene. Muskelspenningen kan begynne å trekke ryggvirvlene i forskjellige retninger, noe som igjen kan føre til strukturelle problemer – dersom muskelspenningen ikke blir tatt hånd om i tide.

For at det ikke skal føre til permanent skoliose er det viktig at denne behandles av kiropraktor. Smertefull skoliose kan oppstå i alle aldre. Hos voksne er det vanlig når man gjør tungt arbeid, f.eks. ved skifte av vinterdekk. Hos barn og tenåringer kan det oppstå på lekeplassen, når de hopper av husken, på håndballbanen eller i hockeybanen under trening eller kamp. En enkel takling kan forårsake langsiktige problemer fordi det ikke alltid blir lagt merke til i utgangspunktet.

Ryggens konstruksjon

Ryggen er bygget på en slik måte at støtdemping automatisk skal skje ved bevegelse, men også ved sittende, dvs. vertikal belastning fra topp til bunn eller omvendt. Ryggraden har normalt krumninger som går forover og bakover (sett fra siden), disse gjør at man får en viss opphengseffekt. Det er skiver mellom hver vertebral kropp i ryggraden, hardere på utsiden og mer geléaktig i midten. Med en god holdning fungerer disse optimalt som en støtdempende funksjon. Jo eldre du blir, jo tørrere blir skivene, noe som betyr at det kan oppstå slitasje på ryggradens virvellegemer.

Osteoporose forårsaker også lignende slitasje. Dette kan også øke med dårlig holdning. Hvis du allerede har skoliose fra begynnelsen, kan slitasjen fremskynde de aldersrelaterte endringene som vanligvis skjer hos eldre og da også ramme yngre og middelaldrende mennesker. Dette fører ofte til ubehag i form av ryggsmerter. Skoliosen i seg selv forårsaker sjelden denne smerten eller verken, det avhenger vanligvis av endringene/kompensasjonene som oppstår på grunn av skoliosen.

Kiropraktor som behandler en pasient på en benk

Hvordan kan kiropraktoren hjelpe deg?

Kiropraktoren kan bidra til å opprettholde bevegeligheten mellom hver ryggvirvel. Dette gjøres ved at kiropraktoren behandler leddene i ryggraden. Dette gjør at ryggraden beholder sin fleksibilitet og utviklingen av skoliosekurven kan til en viss grad stoppe opp. Ved manipulerende behandling av nakken kan reflekser som påvirker nervesystemet bidra til å balansere ryggraden.

Får du tilbake bevegeligheten i et stivt ledd i ryggraden, fjerner du også smerteopplevelsen og muskelspenningen i det området. Det hjelper hjernen til å ta mer korrekte avgjørelser angående kroppens holdning. Til slutt kan kiropraktoren også bidra til å rette opp feiljusteringen av bekkenet som kan være en av årsakene til skoliose.

Det er sterke sammenhenger mellom tilstedeværelsen av skoliose hos foreldre og forekomsten hos barna deres. En kiropraktor kan være til stor hjelp her. Hvis du kan behandle ryggraden og påvirke nervesystemet på et tidlig stadium, kan du bidra til å stoppe utviklingen av sterkere kurver. Det er viktig å huske at noe skoliose er av en slik karakter at en operasjon er nødvendig. Disse personene har ofte en buet ryggrad allerede i svært ung alder, og holdes vanligvis under kontroll av barnelege/ortopedisk fra fødselen eller like etter.

Dessverre er det fortsatt ingen forskningsrapporter som viser at kiropraktisk manipulasjonsbehandling kan påvirke den naturlige årsaken til en «uforklarlig» skoliose. Imidlertid kan kiropraktoren bidra til å holde progresjonen av krumningen under kontroll.

Hos voksne har skoliosen stoppet i krumningen fordi skjelettet er ferdig med å vokse, men det kan fortsatt forekomme små forandringer. Da er det vanskelig å rette opp ryggraden igjen. Tilhører du denne gruppen kan du sjekke ryggen med jevne mellomrom hos kiropraktor for å unngå smerter. Det er vanlig at kroppen trenger mellom to og fire kontroller per år, i noen tilfeller flere. Hvis barn eller unge klager over ryggsmerter, er det viktig å lytte og få en kiropraktor til å sjekke det og ikke avfeie det som voksesmerter. Det kan være så enkelt som at hun/han har snublet eller blitt taklet på fotballtrening.

Gode råd, vurder å sjekke rygg/kropp hos kiropraktor, ung som gammel, for å se om vi kan hjelpe deg med ryggen.

Del gjerne dette

FINN KLINIKK & BESTILL TIME

For timebestilling boker du enkelt online her. For hastetimer, kontakt din nærmeste klinikk.

Alle behandlinger må avbestilles senest 24 timer før bestilt tid, ellers belastes full.