Myoreflexterapi

behandling av albue

EUREKABLOGGEN

05/04/2020

Behandlingen som gir muskel og vev avspenning. 

Opplever du stivhet og anspenthet kan det være du drømmer om å få en skikkelig dyptgående massasjebeandling. Dette kan være vel og bra. Det finnes imidlertid en annen behandlingsform innen massasje som kan hjelpe å løse opp spenninger. 

Hva er myoreflexterapi?

Myoreflexterapi er en relativt ny behandlingsform som ble etablert på 1990-tallet og har fortsatt å utvikle seg deretter. Dr. Kurt Mosetter etablerte myoreflexterapien med motivasjon i det å skape en helhetlig og holistisk behandlingsform som inkluderer både vestlig medisin, nyere forskning og elementer fra østlige behandlingsmetoder (1). Den fysiske, “hands-on”-behandlingen i myoreflexterapi fokuserer særlig på muskler, funksjonelle bevegelsesmønstre og muskelfascia, og kan brukes selvstendig eller i kombinasjon med andre behandlingsformer som fysioterapi massasje, kiropraktikk o.l. Selve teknikken går i stor grad ut på å palpere (trykke) på ulike punkter langs muskelfestene i kroppen. Dette påvirker spenningen i muskulaturen og fasciaen i kroppen, både lokalt der smerten eller spenningen sitter, men også ikke minst globalt. Ved å studere hvordan en smerte eller skade et sted i kroppen kan skape ugunstige kompensasjonsmønstre som igjen kan føre til smerte andre steder i kroppen, kan vi bruke disse myotrykkpunktene for å forsøke å løsne opp i spenningen. På denne måten bidrar man til en kroppslig selv-regulering slik at kroppen kan finne tilbake til sin mest optimale posisjon. (2)

Hvem passer behandlingen for?

Myoreflexterapi er en skånsom behandling som hvem som helst kan benytte seg av. Trykket justeres etter behov og oppleves ofte som avslappende ettersom målet er å løsne opp i spenninger. Hva slags behandling får du?

Etter å ha kartlagt pasientens aktuelle problem vil det også være viktig å se på eventuelle tidligere skader eller annet som kan ha skapt påkjenninger på kroppen, dette kan f.eks. være emosjonelt eller mentalt stress, tungt fysisk arbeid, fysisk skade eller lignende.

Observasjon av bevegelsesmønsteret og observasjon av synlige “ubalanser” hos pasienten er viktig for å gi et inntrykk av hvor vi skal starte selve behandlingen. Her ser man for eksempel på høyden på skuldrene, om hodet tilter mer til en av sidene, om håndflatene roterer mer bakover enn inn mot kroppen og lignende. Som et eksempel kan sistnevnte for eksempel da antyde at muskulaturen og/eller fasciaen på fremsiden av skulder og bryst er stram og trekker seg sammen slik at armen fra skulderen roterer mer inn og frem og for oss blir dette synlig ved å se på håndflatene.

Ettersom en myoreflexterapeut særlig ser etter disse mønstrene er det ikke sikkert at den behandler med trykk der smerten er lokalisert. Tvert imot vil terapeuten kanskje begynne på den siden eller det området som kompenserer. Se igjen for deg personen nevnt over. Denne pasienten kommer inn med smerter på baksiden, mellom skulderbladene og opp i nakken. Istedenfor å behandle med trykk her vil en mulig inngang være å jobbe med å løsne opp i spenninger knyttet til brystmuskulaturen som fester opp mot skulderens forside og overgang til brystmuskulaturen. Her fokuseres det også på å bruke pusten aktivt i behandlingen for å skape bevegelse i den øvre delen av brystkassen hvor den stramme muskulaturen befinner seg.

Fascia – en nøkkel til å låse opp spenninger?

Myoreflexterapi tar ofte utgangspunkt i myofascielle meridianer, disse er best kjent gjennom Thomas Myers, forfatter av “Anatomy Trains” (3). Fascia er elastisk bindevev som omringer alle muskler, knokler og organer i kroppen. I motsetning til muskler som fester til bein har ikke fasciaen noen start eller stopp, det henger sammen i lange nett eller kjeder.

Thomas Myers forklarer hvordan man kan skille Atlanterhavet, Dødehavet og Stillehavet fra hverandre, selv om det hele egentlig er ett stort, sammenkoblet hav, og på samme måte kan vi illustrere fasciaen. Vi snakker også om separate nerver, men vi vet at nervesystemet reagerer som en enhet (4). Det gjøres nå derfor mer forskning på hvordan vi kan behandle fasciaen for å behandle og forebygge skader.

Fasciaen skal være myk og bevegelig, slik at vi også kan bevege oss mykt og smertefritt. Hvis et traume inntreffer vil fasciaen stramme seg og dette kan føre til en rekke vondter som muskelspenninger, hodepine og lignende. Ved å løsne i spenninger og sørge for at fasciaen finner tilbake til sin optimale, elastiske form, vil dette kunne bidra til å opprettholde det optimale bevegelsesmønsteret og en mer smertefri kropp.

“Å føle seg hjemme i sin egen kropp”

Bevegelse er et nøkkelord når vi snakker om myoreflexterapi, hvor målet er en bevegelig kropp som man ifølge Dr.Mosetter skal “føle seg hjemme i” (5).

I tillegg til behandling på benken er det viktig å underveis teste og re-teste bevegelighet og mobilitet i det aktuelle området. Det er heller ikke uvanlig å komplimentere behandlingen med styrke- og tøyeøvelser som stimulerer og beveger fasciaen og hele kroppen. Dette for å øke sjansen for en god rehabilitering samt sørge for god, funksjonell bevegelighet og en kropp vi føler oss hjemme i.(5)

Kilder:

1) Myoreflex Therapy (hentet 2021). Motivation . Hentet januar 2021 fra: Myoreflextherapie – Motivation

2) Myoreflex Therapy (hentet 2021). The History and Fundamental Principles of Myoreflex Therapy . Hentet januar 2021 fra: Myoreflextherapie – Myoreflex Basics

3) Myers, T. (2013). Anatomy Trains – Myofascial Meridians for Manual and Movement Therapists (3.utg). Churchill Livingstone, USA.

4) Myers, T. (2011). Fascial Fitness: Training in the Neuromyofascial Web. IDEA Fitness Journa l, Vol 8, No 4, April 2011.

5) Myoreflex Therapy (hentet 2021). Training and Mobility . Hentet januar 2021 fra: Myoreflextherapie – Training & Mobility

Les Mer…

Smerter i akilles

Smerter i akilles

SMERTER I AKILLES Akillesplager gir seg utslag i forskjellige symptomer. Noen merker at senen er stiv om morgenen og...

Dette må du vite om hodepine

Dette må du vite om hodepine

DETTE MÅ DU VITE OM HODEPINE Opplever du å ha vondt i hodet? Enten det er hver dag, tidvis eller en sjelden gang, er...

Finn din klinikk

Asker

Bodø
Avd. Sentrum

Bodø
Avd. Mørkved

Nordstrand

Sandnes

Sandvika

Ski

Skien

Strømmen

Trondheim
Kiropraktorgården

Trondheim
Moholt

Trondheim
Piren

Bestill Time

Asker

Bodø Sentrum

Bodø Mørkved

Sandnes

Strømmen

Sandvika

Ski

Nordstrand

Skien

Trondheim
Kiropraktorgården

Trondheim
Moholt

Trondheim
Piren