Går symptomene over? Hvor lenge må jeg leve med det? Finnes det hjelp?
Ett fall på isen, hodet treffer bakken og jeg ser stjerner og planeter noen sekunder før jeg fortumlet kommer til meg selv. Hva skjedde der? Jeg blir kjørt til legevakten hvor det blir tatt bilder og jeg blir undersøkt. Det blir konstatert hjernerystelse uten andre komplikasjoner og jeg blir bedt om å ta det med ro noen dager samt oppsøke fastlege for sykemelding og videre oppfølging.
Dagene går og jeg fortsetter og føle meg søvnig, lyssky, utmattet, svimmel og redusert både kognitivt og emosjonelt.
De aller fleste som opplever en hjernerystelser vil være symptomfrie iløpet av 3-7 dager, men det er fortsatt en stor gruppe mennesker hvor dette ikke er tilfelle. Studier er sprikende men flere peker på at 5-15% rapporterer symptomer etter 3,6 og 12 måneder.
Mange med post commotio syndrom (hjernerystelsessymptomer, 3 måneder etter uhell), rapporterer om lysskyhet, kognitiv svikt, emosjonell ustabilitet, hodepiner, svimmelhet, anstrengt syn, nakkesmerter, overstimulering, og søvn vansker. Mange strever med å finne de riktige ordene, huske hva de skal kjøpe til middag og selv 5 minutter på ett kjøpesenter er en overstimulering, svimmelhet og angst følelsene brer seg.
Mange opplever frustrasjon i møte med helsevesenet da de opplever å ikke bli tatt seriøst da symptomene ofte ikke er synlige for ett utrent øye. Store deler av dagen kan gå med på å oppsøke ulikt helsepersonell som stort sett gir beskjed om å bruke tid å la kroppen få hvile samt bruker smertestillende eller symptomslindrende terapier.
Symptomer som hodepiner, nakke stivhet, søvnproblemer blir behandlet men er ikke alltid årsaken til problemene disse menneskene opplever og blir derfor dessverre kunn ett midlertidig plaster på såret.
Mange oppsøker kiropraktorer, fysioterapeuter, leger, psykoterapeuter, psykologer å får god hjelp men det totale symptoms bildet forblir uforandret da stort sett kunn fysiske symptomer blir behandlet og de langvarige resultatene uteblir.
Hva skal jeg gjøre?
Om symptomer som utmattelse, hodepine, svimmelhet, ørhet, nakkesmerter, konsentrasjonsvansker, hukommelsessvikt, vedvarer utover 14 dager er det anbefalt å oppsøke helsepersonell med kompetanse på hjernerystelse. Dess lenger symptomer vedvarer jo vanskeligere er det å snu utviklingen.
Når selve eliten av hjernerystelseseksperter møttes i Berlin 2016 for å vurdere evidensen og anbefale retningslinjer for behandling var det bred enighet om at balanse, syn, og nakke/rygg funksjon bør evalueres og være prioritert i behandlingsforløpet. Litt av problemet ligger i at de fleste helsepersonell er verken oppdatert eller har kunnskap til å evaluere samspillet mellom øyne, balanse og nakke/rygg funksjon. Desstod færre kan kartlegge funksjonsnivået etter en hjernerystelse, gi råd eller veiledning og ikke minst gi en konkret beskrivelse av hvor hovedproblemet til pasientens symptomer stammer fra.
En kompetent og grundig evaluering av øyemotorikk, vestibulær apparat og ikke minst nakke og muskel skjelett er nødvendig for å gjøre en god vurdering av hjernerystelsespasienter. Mange nevrokiropraktorer har 1000 timer+ med trening og videreutdannelse her. Derfor gjør dette nevrokiropraktorer svært egnet til å håndtere og hjelpe pasientgruppen.
Ved førstegangsundersøkelse blir øyemotorikk, kognitiv funksjon, balanse undersøkt iløpet av 60-90 minutter. Her er måle å kartlegge funksjonsnivået i de strukturene som relaterer til pasientens symptomer. Ofte vil vi jobbe intensivt i en periode på 1-4 uker med timer som varer fra 30-60 minutter. Balanse, synstrening, øye hånd motorikk, rotasjonsøvelser, hode-følge bevegelser samt ulike manuelle teknikker blir brukt og skreddersydd til hver enkelt.
Dessverre er ikke denne type behandling mainstream enda og mange vil være skeptiske til en slik tilnærming da de har blitt fortalt at ingenting hjelper og man må ta tiden til hjelp. Ikke missforstå meg, mange vil ha symptomer selv etter behandling og vil kjenne på symptomer ved for store anstrengelser. Men allikevell, mange kan gå fra å føle seg som halve seg, til 80-90%. Det er en vannvittig forbedring i livskvalitet. Mange blir også gitt øvelser som er med på å roe ned symptomer når de oppstår og får derfor en bedre kontroll over situasjonen.
Det er millioner av mennesker som opplever en hjernerystelse hvert år. De aller fleste blir bra, men fortsatt er det tusener av mennesker som aldri får hjelp og blir gående i en redusert utgave av seg selv.
Mads Omberg
Kiropraktor MNKF ved Eureka Kiropraktikk Sandvika