Plutselig svimmel? Går det rundt for deg når du snur deg i sengen eller ved enkelte hodebevegelser? Da kan det hende du har fått krystallsyken.
Hva er krystallsyke?
Krystallsyke er en av formene for svimmelhet som vi behandler oftes i våre klinikker. Det er en ufarlig men plagsom lidelse som forårsaker plutselig svimmelhet ved hodebevegelser, eller når man skifter stilling. Lidelsen forekommer hyppigst i 40-70 års alder, men kan ramme personer i alle aldre.
Når krystallene (kalkkrystaller kalt otolitter) i det indre øret løsner og beveger seg til balanseorganet (buegangene) oppstår det vi kaller krystallsyke. Inne i ørets bueganger er det væske og følehår i bevegelse som hjelpe hjernen å oppfatte bevegelse. Altså, balanseorganet vårt. Når krystaller i det endret øret løsner vil dette påvirke signalene balanseorganet sender til hjernen. Når hodet kommer i en bestemt posisjon vil hjernen tolke signalene signalene om bevegelse feilaktig, og det oppstår akutt svimmelhetsanfall. Den medisinske termen for dette er BPPV, eller benign paryxosmal posisjonell vertigo.
Diagnose
Diagnosen vil i de fleste tilfeller kunne bekreftes når man legger pasienten på ryggen og fører hodet i bestemte stillinger som utløser svimmelhet. Man vil da se typiske rytmiske øyebevegelser, kalt nystagmus. Man kan også bruke en spesialbrille hvor terapeuten bedre kan se øyets bevegelse. På denne måte n kan man effektivt diagnostisere hvilken buegang som er påvirket av krystaller.
Behandling
For å «reposisjonere krystallene» brukes bevegelser der man legger hodet i spesielle posisjoner i sekvenser, som hjelper hjernens tolkning av de forskjellige delene av sanseapparatet. De fleste opplever rask bedring etter behandling.
De fleste kiropraktorer hos oss har kunnskap om hvordan man diagnostiserer og behandler akutt krystallsyke. Vi anbefaler å komme så raskt som mulig til behandling når svimmelhet oppstår. Ønsker du spesialistbehandling har vi flere terapeuter med spesialkompetanse på svimmelhet.